Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бизнес климатът в Германия се влошава

През юли бизнес нагласите в Германия са достигнали най-ниското си ниво от шест години насам, показаха данни на немския икономически институт Ifo. Индексът, базиран на месечно проучване сред около 9000 компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи за четвърти пореден месец през юли, достигайки до 95.7 пункта спрямо 97.5 пункта през юни. Това бе отченено от експертите като ясен сигнал, че кризата в промишлеността започва да се отразява негативно и на общата бизнес активност в частния сектор на най-голямата европейска икономика.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, е намалял през текущия месец до 99.4 пункта от 101.1 през юни. Той е регистрирал най-ниското си ниво от май 2016 година. Показателят на Ifo за бъдещите бизнес очаквания в Германия през следващите шест месеца отбеляза спад до 92.2 пункта. Продължаващото за четвърти пореден месец отслабване на Ifo индекса се дължи на влошаването на песимизма сред немските мениджъри в промишлената сфера за следващите шест месеца, посочват анализаторите.

Бизнес климатът в сферата на услугите също се влошава, а очакванията на доставчиците на услуги за следващите шест месеца са песимистични за първи път от юли 2009 година до днес. Икономистът от Ifo Клаус Вохлрабе отбеляза, че германската икономика е изправена пред бурни времена. Очакванията на експерта са за леко позитивен икономически растеж през второто полугодие, макар промишлената рецесия да се разпростира върху всички останали важни сектори на икономиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във