Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бизнес активността в еврозоната се понижи до рекорден минимум

Дейността на сектора на услугите в еврозоната се срина през март. Tой бе блокиран от разпространението на коронавируса, а това доведе до отчитането на най-големите месечни спадове, предполагащи че в региона започва тежко икономическо свиване, съобщава Financial Times.

Нито една от водещите европейски икономики не беше подготвена за икономическия срив. Индексът, следящ икономическите тенденции в секторите на производството и услугите в Италия падна до нива, далеч под най-лошата точка от финансовата криза преди 11 години. Испания, Франция и Германия записаха най-ниските нива от преди повече от две десетилетия.

Индексът на мениджърите по доставките за цялата еврозона, изготвян от Ай Ейч Ес, спадна от 51,6 пункта през февруари до едва 29,7 през март, което е най-ниското ниво откакто преди 22 години е започнало проучването. Всяка стойност под 50 пункта показва свиване. Според Крис Уилямсън, главния икономист на Ай Ейч Ес, към момента икономиката на еврозоната се свива с годишен темп от близо 10 на сто.

Никола Нобиле от Oxford Economics посочи, че икономиките в блока са изправени пред "изключително предизвикателна ситуация", като подчерта необходимостта от бърз координиран политически отговор в еврозоната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във