Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бившият шеф на "Уникредит" навлиза в инвестиционния бизнес

Жан-Пиер Мюстие

Жан-Пиер Мюстие, който преди седмица напусна поста си на главен изпълнителен директор на италианския банков лидер "Уникредит", и основателят на "Луи Вюитон Мое Енеси" - Бернар Арно - създават дружество със специално предназначение за поглъщания (SPAC), което ще инвестира в европейски финансови компании. Така те се включват в бума на тази инвестиционна ниша, оценявана на 100 млрд. щ. долара. 

Името на новото дружество ще е "Пегас Юръп" и ще бъде спонсорирано от холдинговата компания "Тикеху капитал" и "Финансиер Агаш", контролирана от "Груп Арно". Мюстие ще управлява "Пегас Юръп" съвместно с бившия изпълнителен директор на "Бенк ъф Америка" - Диего Де Джорджи. Дружеството ще бъде регистрирано в Амстердам, който се очертава като европейската столица на този тип компании след като привлече лъвския дял от доминираната в евро търговия на ценни книжа, прехвърлена от Лондон след BREXIT. 

"Джей Пи Моргън" ще е консултант на "Пегас Юръп", твърдят добре информирани източници. Американският банков лидер отказва официален коментар.     

Дружествата SPACs набират средства като се регистрират на фондовата борса и след това използват парите за инвестиции в обещаващи фирми от сферата на финансовите услуги, включително управление на лични състояния на заможни индивиди и компании в сферата на финансовите технологии. Акционерите не знаят предварително кои точно ще са инвестиционните мишени на тези дружества със специално предназначение, поради което разчитат на опита на лицата, които ги управляват и на техните спонсори.

Арно е един от най-богатите хора в света. Личното му състояние е оценено на 114 млрд. щ. долара, натрупани в продължение на четири десетилетия на интензивни сделки по сливания и поглъщания, от които се роди най-голямата група за луксозни стоки, включваща брандовете "Луи Вюитон", "Диор", "Живанши", "Вьов Клико" и "Дом Периньон". 

"Пегас Юръп" е сред пионерите от очакваната вълна от европейски SPACs, които досега са до голяма степен американски феномен. По оценка на експерти, Старият континент се нуждае от повече частни капитали в подкрепа на закъсали компании и SPACs могат да се окажат правилния липсващ инструмент между традиционните първоначални публични емисии и частното финансиране в акции. Досега милиардерът от сферата на телекомуникациите Ксавие Ниел е създал две SPACs: едното - насочено към телевизионни продукции, другото - специализирано в храни с органичен произход. 

Мюстие, Де Джорджи, "Тикеху" и "Финансиер Агаш" ще купят поне 10% от първоначалната публична емисия на "Пегас Юръп" и "ще участват в значително споразумение за бъдещо придобиване на книжа", гласи официалното съобщение на създателите на дружеството. 

Рационалното зърно зад "Пегас Юръп" е, че европейският сектор за финансови услуги, по-специално управлението на активи, застраховането и финансовите технологии, са узрели за консолидация, защото свръхниските лихвени проценти, новите регулации и напредъкът на технологиите са разстроили моделите им за бизнес. И, както пояснява Мюстие, целта на новото дружество не е просто бърза сделка, а дългосрочна инвестиция и партньорство, основано на експертизата на създателите. 

С новата си инициатива Мюстие се включва във все по-дългия списък от бивши банкови мениджъри, които чрез SPACs се опитват да вдъхнат нов живот на кариерите си след напускането на висшите си финансови позиции. Сред тях е бившият главен изпълнителен директор на "Креди Сюис" - Тиджан Тиам, който планира борсова регистрация в Ню Йорк на дружество, насочено към финансовия сектор, за 250 млн. долара. Другите по-известни имена са на бившия шеф на "Ю Би Ес" - Серджо Ермоти, на бишия бос на "Комерцбанк" - Мартин Блесинг, и на инвестиицонния банкер на "Барклейз" - Макрам Ейзър. Създателите на SPACs са привлечени от потенциално щедро възнаграждение при успешно поглъщане на набелязаната цел. Спонсорите на дружествата обикновено получават 20% от акциите  й като номинална комисионна.  

SPACs са привлекли рекордните 101 млрд. щ. долара от първоначални публични продажби през миналата година, основната част от които в САЩ, сочат данни, събрани от агенция "Блумбърг". Европейски милиардери и банкери пък вече организират свои собствени борсови емисии в региона, като през тази година се очакват доста нови сделки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във