Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бившият счетоводен шеф на "Уайъркард" признал за фалшификация 

Бившият ръководител на счетоводния отдел на "Уайъркард" Щефан фон Ерфа е признал, че е подправял документи, изискани от счетоводната къща "Кей Пи Ем Джи" по време на проведен от нея извънреден одит. Той е един от тримата ответници по делото, заведено от прокуратурата в Мюнхен, заради зрелищния срив на една от най-елитните германски компании за финансови технологии. Процесът трябва да започне по-късно през тази година, твърдят запознати с въпроса лица.  

"Уайъркард" изпадна в несъстоятелност през юни 2020-а след като потвърди публично, че половината от декларираните печалби и 2.9 млрд. щ. долара от корпоративния кеш, който трябваше да се намира в специална сметка в Азия, на практика не съществуват. 

47-годишният фон Ерфа е първият висшестоящ изпълнителен директор на "Уайъркард", който признава за неправомерни действия, след като шефът на поделението на компанията в Дубай - Оливър Беленхаус - се прераде на властите през юли 2020-а и се превърна в основен свидетел на обвинението. Фон Ерфа, Беленхаус и бившият главен изпълнителен директор на "Уайъркард" - Маркус Браун - бяха обвинени през 2022-а в измама, предаване на доверието и пазарна манипулация.

Браун отхвърля категорично да е нарушил закона. Фон Ерфа пък отрече участие в по-мащабната измама и обвини за нея намиращия се в изгнание втори по ранг ръководител на фалиралата група - Ян Марсалек - по време на парламентарното изслушване по скандала през миналата година. Разследващите полицаи обаче откриха доказателства, че в началото на 2020-а главният счетоводител е подправил документи, които впоследствие е изпратил на одиторите на "Кей Пи Ем Джи" и "Ърнст енд Янг". Те са били свързани с плащане на стойност 50 млн. евро, което "Уайъркард" е получила през 2018-а, според твърденията - от една от азиатските доверителни сметки. Парите са били преведени от доверено лице на фон Ерфа.

Година след въпросната трансакция "Кей Пи Ем Джи" е проверила сметките на "Уайъркард" в процеса на специален одит, разпореден от надзорния съвет на компанията след като през октомври 2019-а "Файненшъл таймс" е алармирал за потенциална манипулация на фирмения баланс. Одиторите са искали да видят оторизацията на фон Ерфа за трансфера на 50 млн. евро. И тъй като подобен документ не е съществувал, главният счетоводител просто го е изфабрикувал, признал пред прокуратурата обвиняемия, твърдят добре информираните източници. За целта той е използвал частен компютър, чиято система е върнал на подходящ ден от декември 2018-а, след това е генерирал имейл със задна дата и "фалшива форма за искане/оторизация" за 50 млн. евро - и двете преснимани от "Файненшъл таймс".   

Фон Ерфа е казал на следователите, че фалшификатът е единичен и изолиран случай и че самата трансакция е била автентична, а той е създал документа под неимоверния натиск на "Кей Пи Ем Джи" да представи доказателство. Счетоводителят е подчертал, че не е искал да подправя документи, за да "лекува" фирмените сметки.  

Колапсът на "Уайъркард", оценен на над 24 млрд. евро, предизвика сериозни трусове в германския финансов и политически елит. В процеса на разнищването му се оказа, че дългогодишният одитор на компанията - "Ърнст енд Янг" - не е констатирал измамата с години, че германският финансов регулатор BaFin е защитил групата от продавачи на късо, а прокуратурата е предприела действия срещу критично настроените журналисти.  

Сингапурската банка OCBC, за която се твърди, че е открила доверителните сметки, е казала на административния управител на "Уайъркард", назначен след фалита, че никога не е държала значителни кешови суми на името на доверителите и че някои от сметките изобщо не са съществували, показват документи, до които се е добрал "Файненшъл таймс".

Следствието пък е установило, че изпратените 50 млн. евро на "Уайъркард" са дошли от един от азиатските бизнес партньори, който преди това е бил взел назаем от компанията 100 млн. евро и е върнал половината чрез поредица от подставени фирми, за да прикрие произхода на парите.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във