Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бивш банкер продава мармалад

След четири години работа като базиран в Лондон търговец във финансови компании, между които и "Джей Пи Моргън Чейз", Андреа Талиабуе решава да сложи край. Днес увенчалото се с успех решение на италианеца да се върне в родната Ломбардия и да заживее по-близо до природата вдъхновява много негови сънародници, които искат да напуснат работните места.

Андреа, който се е научил да отглежда ягоди и е насочил уменията си в модния бизнес за сладка и сокове "Мармаладът на бакера" (Banker's Jam), вече е любимец на италианските медии. Бившият банкер споделя, че е засипан от стотици въпроси от преуморени служители, включително и от бивши колеги от финансовия бранш, които искат да напуснат бюрата и да си изцапат ръцете. 

В момента все повече италианци преосмислят кариерите и жизнените си цели. Подобно на "Голямото сбогуване" в САЩ, рекордни количества служители на Ботуша напускат работните си места. Доброволните оставки са скочили с 85% през второто тримесечие спрямо същия период на 2020-а, сочат последните данни на министерството на труда. Съотношението на напусналите към общия брой работници се е повишило до 2.12% - най-високата стойност от поне пет години насам, показва изследване на lavoce.info. 

Италианската версия на тренда на оставките обаче има местен облик - връща напусналите към хранителната култура и селскостопанските корени на страната. Броят на фермите, управлявани от лица под 35-годишна възраст, е нараснал с 14% през миналата година, по информация на Coldiretti - организацията, представляваща селскостопанските предприемачи на национално и европейско равнище. Подемът оглавяват бизнесмени от други сектори, които за първи път се занимават със селско стопанство. 

Андреа, който създава Banker's Jam през 2018-а, е един от тях. Тридесет и тригодишният бивш банкер споделя, че един ден си казал: "Достатъчно със стреса и с подлудяващите работни часове". Днес той работи за себе си и вижда плодовете на собствения си труд. 

Въпреки че успешни истории като тази на Андреа вдъхновяват повече италианци да следват мечтите си, краят на временната, предизвикана от пандемията забрана на уволненията, също има известен принос за решенията им. И някои от последните оставки вероятно са "принудителни", посочва изследователят от lavoce.info - Франческо Армилей - в сайта на института. Той обаче не изключва тези напускания да са в резултат на получено просветление по време на кризата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във