Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бюлетин на ядрената енергетика в света

РУСКАТА ТВЕЛ ЩЕ ДОСТАВИ ГОРИВО ЗА ЧЕШКИЯ ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ РЕАКТОР LVR-15 

Източник: www.atomic-energy.ru 

Руската горивна компания ТВЕЛ сключи договор за доставка в Чехия на ядрено гориво за изследователския реактор LVR-15, който се експлоатира в Изследователския център в Ржеж. Договорът включва доставка на гориво през 2020 г., както и рамкова основа за доставки в следващите години по искане на чешката страна. 

LVR-15 е леководен реактор с мощност 10 мегавата, като в активната му зона се използва тръбното гориво ИРТ-4М, произведено в Новосибирския завод за химически концентрати, част от ТВЕЛ. Реакторът е най-важната част от научно-техническата инфраструктура на изследователския център, който е един от водещите европейски институти в областта на ядрената физика и материалознанието. 

„Сътрудничеството на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Института за ядрени изследвания „Ржеж“ е пример за взаимноизгодно многопрофилно партньорство в атомната индустрия. Чешкият изследователски реактор използва руско гориво от първия си ден. От своя страна ТВЕЛ предлага все по-нови и ефективни разработки и горивни решения на своите традиционни партньори, в това число и за АЕЦ в Чехия“, отбеляза старши вицепрезидентът по търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев. 

ИНДИЙСКИ ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ УДВОИ ДЕЛЪТ НА АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ В СТРАНАТА ДО 2030 Г. 

Източник: world-nuclear-news.org 

Комитетът по наука, техника и екология към долната палата на индийския парламент се обърна към Департамента по атомна енергетика с предложения за стратегия за развитие на атомната индустрия на страната. Основното предложение на парламентарния комитет е да се постави цел до 2030 г. да се увеличи делът на атомната енергетика в страната не по-малко от два пъти, като основният акцент да бъде поставен върху реакторите на тежка вода индийска разработка PHWR-700. Като основни аргументи авторите на предложението посочват, че атомната енергия е екологично чиста и е необходимо осигуряване на енергийната независимост на страната. 

По данни на Световната ядрена асоциация в Индия се експлоатират 22 енергийни реактора на АЕЦ, които по данни от 2017 г. осигуряват 2% от общото производство на електроенергия в страната. Освен това се строят седем енергоблока – два по руски дизайн ВВЕР-1000 в АЕЦ „Куданкулам“ и 5 индийски проекта – четири PHWR-700, както и прототипен реактор на бързи неутрони. 

„РОСАТОМ“ ПЛАНИРА СТРОИТЕЛСТВО НА АЕЦ С МАЛКА МОЩНОСТ ПРЕЗ 2024 Г. 

Източник: www.tass.ru 

Руската държавна корпорация „Росатом“ очаква през 2024 г. да получи лиценз за изграждане на наземна АЕЦ с малка мощност и същата година да започне строителство на съоръжението. Въвеждането в експлоатация на електроцентралата може да се случи през 2027 г., съобщи корпоративното издание „Страна Росатом“. 

През октомври 2019 г., позовавайки се на генералния директор на корпорацията Алексей Лихачов, изданието съобщи, че от „Росатом“ са определили две площадки за потенциално изграждане на АЕЦ с малка мощност - Челябинска област и Якутия. 

В рамките на Източния икономически форум (WEF-2019) „Росатом“ и Якутия сключиха споразумение за сътрудничество при изграждането на АЕЦ с малка мощност. В кулоарите на форума губернаторът на Якутия Айсен Николаев заяви пред ТАСС, че през 2020 г. се планира окончателно да се определи мястото за изграждане на АЕЦ с мощност 50 или 75 мегавата. 

ОТПУСКАТ 460 МЛН. ДОЛАРА ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА АЕЦ „САН ОНОФРЕ” В САЩ 

Източник: www.nucnet.org 

Калифорнийските регулатори отпускат повече от 460 млн. долара на собствениците на АЕЦ „Сан Онофре“ за текущото извеждане от експлоатация на централата, отхвърляйки протест от група потребители от Сан Диего. 

В края на миналата година мажоритарният собственик на съоръжението - Southern California Edison (SCE), поиска Комисията за комунални услуги в Калифорния да одобри изтеглянето на 461 млн. долара от съществуващ доверителен фонд, за да продължи извеждането от експлоатация на затворената АЕЦ. 

Въпреки че през 2017 г. SCE прецени, че за това ще са необходими 166 млн. долара, впоследствие компанията оцени много по-високо разходите, заради закъснения в програмата за преместване на горивото и разрешителни процедури. 

АЕЦ „Сан Онофре“, разположена между Лос Анджелис и Сан Диего, има три ректора с вода под налягане. Първи енергоблок започва търговска експлоатация през 1968 г. и е спрян за постоянно през 1992 г. Втори и Трети енергоблок започват работа в началото на 80-те години на миналия век и са закрити през 2013 г. Очаква се пълното извеждане от експлоатация на АЕЦ „Сан Онофре“ да отнеме над 40 г. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във