Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бюджетният дефицит на Италия ще надхвърли стойността, договорена с ЕС

Промишленото производство в Италия през февруари 2019 г. с 0,8% в сравнение с януари, когато увеличението е било 1,9%, разкриват данни на статистическата агенция Istat.

През февруари производството на потребителски стоки в Италия нараства с 3.2% спрямо предходния месец, средствата за производство - с 1.1%, производството на продукти за междинно потребление - с 0.2%, докато производството на енергия е намаляло с 2.4%.

Третата по големина икономика в еврозоната технически изпадна в рецесия в края на миналата година поради спад на запасите и намаляващо доверие в бизнеса. Водещият индикатор на Istat за март също така показва, че икономиката на страната се приближава към края на кризата.

От друга страна, италианското правителство призна, че няма да достигне целевия бюджетен дефицит, съгласуван с властите на Европейския съюз, съобщи The Wall Street Journal. Италианското министерство на финансите заяви, че бюджетният дефицит през тази година ще възлезе на 2,4% от БВП. Правителството също така понижи прогнозата за икономическия растеж за 2019 г. до 0,2%, взимайки предвид стимула от последните фискални предложения, в сравнение с предходната прогноза от 1%.

По данни на Евростат, БВП на Италия през октомври-декември има спад от 0,1% на тримесечна база. Спадът на индекса за две последователни тримесечия показва, че италианската икономика технически е в етап на рецесия. През декември Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета за 2019 г. след като страната се съгласи да намали бюджетния дефицит до 2,04% от БВП от първоначално планираните 2,4%. Според правилата на ЕС бюджетният дефицит на страната не трябва да надвишава 3% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във