Банкеръ Daily

Пари и пазари

Биткойнът се стабилизира след "лудите празници"

Цената на биткойна се стабилизира в сряда (27 декември), след като през последните дни мнозина инвеститори продадоха своите дигитални валути заради опасенията от "балон" на пазара. В момента криптовалутата се търгува на цена от около 16 000 долара.

През последната седмица биткойнът загуби една трета от стойността си в средата на декември и понесе пореден удар в понеделник, когато Израелската агенция за ценни книжа обяви, че ще се противопостави на компаниите, които търгуват с валутата на фондовата борса в Тел Авив. От агенцията заявиха също така, че ще проучат възможностите за регулация на криптовалутите, тъй като се притесняват от техните нестабилни цени. "Мисля че изглежда като балон, мирише на балон, усеща се като балон", коментира тогава директорът на Израелската агенция за ценни книжа - Шмуел Хаусър. 

Все пак цената на биткойнът се покачи във вторник и се запази по време на търговията в сряда до 15 947 долара.

Според данните на "Файненшъл таймс" стойността на дигиталната валута е скочила с 13 процента за ден, а спрямо спада си от петък - с 43 на сто. Разбира се, това е далеч под рекордните нива от близо 20 000 долара, които биткойнът отчете в средата на декември.

В началото на 2017 г. криптовалутата струваше едва 1 000 долара. Невижданият й годишен ръст уплаши финансовите регулатори и някои инвеститори, които твърдят, че пазарът е "прегрял". 

През миналата седмица анализатори от лондонското сити също предупредиха, че "защитата и дизайнът на биткойна са слаби", а това означавало, че криптовалутата може и да е "балон". "Времето в което ще дойде пикът на този балон, не е ясно. Действията на властите могат да натиснат спусъка", уточниха експертите пред "Файненшъл таймс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във