Банкеръ Daily

Пари и пазари

Биткойнът се промъква и в портфолиото на хегемона "Блекрок"

Най-голямата компания за управление на парични средства в света "Блекрок" възнамерява да вкара своите клиенти в света на криптовалутите като добави биткойн фючърси в търговското си портфолио.

Търговията с биткойн фючърси ще бъде възложена на два фонда под шапката на "Блекрок" - BlackRock Strategic Income Opportunities и BlackRock Global Allocation Fund Inc, съобщава агенция "Ройтерс". Фондовете ще инвестират само в биткойн фючърси, търгувани на борси, които са лицензирани от американските регулатори. Този ход е очакван, след като още през декември главният изпълнителен директор на "Блекрок" Лари Финк заяви, че биткойнът може да се превърне в глобален пазар заради огромната ежедневна търговия.

По-рано този месец най-популярната криптовалута в света достигна рекордното ниво от 40 000 долара.

На регулаторния фронт в САЩ също не липсва интрига. Едно от първите действия, предприети от президента Джо Байдън след встъпването му в длъжност, бе замразяването на новите крипто регулации, предложени от бившия финансов министър Стивън Мнучин. Всъщност замразяването на тези регулации е част от мораториум върху всички законодателни промени, предприети от Мнучин. Целта е да се осигури приемственост, след като бившата шефка на Федералния резерв Джанет Йелън бе избрана за министър на финансите в администрацията на Байдън, съобщава "Койн телеграф".

Ако новите крипто регулации бъдат приети, това ще задължи щатските банки и фирми за финансови услуги да събират информация за клиентите си, които осъществят големи транзакции в биткойн, както и да предоставят информация на федералните служби при съмнителни операции с криптовалути.

На 21 януари биткойнът се свлече под 33 000 долара. Това е най-рязкото понижение в цената му за последната седмица. Според анализатора от фирмата за финансови услуги Guggenheim Partners Скот Майнърд е възможно цената на криптовалутата да падне дори до 20 000 долара, а нов исторически връх да бъде покорен чак през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във