Банкеръ Daily

Прогноза:

Биткойнът може да достигне цена от 100 хил. долара през 2021-а

Криптовалутата биткойн може да продължи 300-процентовото си нарастване и да достигне ниво от 100 хил. долара през 2021 г., но това увеличение в цената ще бъде неустойчиво, обявиха от  инвестиционна банка JP Morgan & Chase по повод драстичния скок на виртуалните пари по празниците.

"Не можем да изключим възможността, че тази спекулативна мания ще продължи и биткойнът ще постигне нива в диапазона 50 000-100 000 долара, но вярваме, че това постижение ще е неустойчиво", казват от банката, цитирани от "Бизнес инсайдър". 

Биткойнът постигна цена от 35 000 долара в неделя (3 януари), но в понеделник стойността му намаля със 17%, което бе най-голямото понижение от март 2020 г. насам. 

Въпреки това JP Morgan все още разглежда водещата криптовалута като алтернатива на златото. Обяснението е, че младите инвеститори, родени през 21 век, предпочитат инвестицията в "дигиталното злато", пред тази в благородния метал, което повишава търсенето на биткойн. 

Все пак дългосрочната прогноза за нарастването на стойността на дигиталната монета зависи от това дали институционалните инвеститори ще свикнат с волатилността й и дали битконът ще намери място в тяхното инвестиционно портфолио. За целите на управлението на риска, по-малко стабилният биткойн вероятно ще доведе до по-добър прием от страна на институциите. Според JP Morgan включването на институционалните инвеститори на пазара на криптовалути ще е дългогодишен процес. 

Катрин Коули, главен изпълнителен директор на основната в САЩ криптоборса Binance, също смята като знак текущото състояние на пазара на биткойн и е на мнение, че криптовалутата може да достигне до 100 000 долара. Коули казва, че скорошното нарастване на цената на биткойн - от 19 000 на повече от 34 000 долара за по-малко от месец - може да се дължи на нарастване на броя на институционалните инвеститори, които се интересуват криптовалутата. 

"Първоначално мислихме, че цената ще достигне около 50 000 долара. Сега обаче според мен тази сума със сигурност ще е малко по-висока. Мисля, че ще достигнем ниво от 75 000 до 100 000 долара за биткойн до края на 2021 година", прогнозира Катрин Коули, цитирана от "Койн телеграф".

Facebook logo
Бъдете с нас и във