Банкеръ Daily

Пари и пазари

Биткойн достигна нов рекорд и надмина 65 хил. долара

В сряда биткойн достигна нов рекорден връх, след като инвеститорите приветстваха успешното стартиране на първия борсово търгуван биткойн в САЩ.

Най-голямата криптовалута в света се изкачи с около 3% до 66 6432.10 долара към 18:15 ч. българско време, показва платформата Coindesk. По този начин надминава предишния си рекорд от 64 899 долара, поставен в средата на април.

„Ключът тук е дали можем да установим поддръжка над 65 хил. долара. Ако можем, класическите крипто ралита за последното тримесечие на годината, които сме виждали през повечето години, биха могли да насочат биткойн към някои от по-високите прогнози, които сме виждали през последните няколко месеца“, обясни пред CNBC Джеси Праудман, главен изпълнителен директор на крипто-съветника Makara. латото.

Втората по големина криптовалута - етер - също се повиши с повече от 5%, за да премине обратно над нивото от 4000 долара. Тя се търгува на 4 043.47 долара, приближавайки се до най-високия си показател за деня от 4 380 през май.ETF ProShares Bitcoin Strategy, който проследява фючърсни договори за биткойн, спекулиращи с бъдещата цена на криптовалутата, се повиши с близо 5% в първия си ден на търговия във вторник.

Повече продукти са страхотни, но просто не виждам смисъл да инвестирате в базирани на фючърси биткойн ETF, когато можете да закупите актива на спот пазара“, каза Джоди Гунцберг, управляващ директор на CoinDesk Indexes.

Според него биткойн не може да се сравни с нефт или добитък, които са невъзможни да се задържат физически за повечето инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във