Банкеръ Daily

Пари и пазари

Биткойн атакува 8000 долара, оптимистичните прогнози очакват цена над 20 000 долара

 

Биткойн изглежда тръгва към нови върхове, след месеци на срив на цената си. Само за няколко дни, от 10 май досега, криптовалутата увеличи цената си с около 2000 долара, като късно вечерта в понеделник достигна ниво от 8100 долара.

Според експертите криптовалутата навлиза в период на т.нар. бичи пазар. През 2017 г. биткойн стигна до цена от 20 000 долара, след което се срина и в края на 2018 г. се разменяше за 3128 долара в условията на т.нар. мечи пазар. От началото на 2019 г. обаче ситуацията бавно започна да се променя и виртуалните пари се стабилизираха и показаха устойчив ръст. Това даде основание на анализаторите да прогнозират, че мечият пазар е към своя край и предстои покачване.  Месец май биткойн стартира с цена от 5277 долара, а тази седмица стойността му вече стигна 8000.

Анализаторите сравняват сегашното поведение на биткойн с 2014 и 2015 г., когато цената му започна да расте след дълъг мечи пазар. Стремителният му ръст породи оптимизъм сред инвеститорите и анализаторите, като очаксванията им са скоро цената на биткойн да стигне 10 000 долара. Бившият инвестиционен банкер от Goldman Sachs и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майкъл Новограц прогнозира, че цената на биткойн ще се утрои в следващите 18 месеца. Според него стойността му би могла да се срине само, ако ако някой голяма критоборса бъде хакната или ако се въведат рестриктивни регулации. В тази връзка той посъветва борсите да внедрят по-надеждна сигурност за своите платформи за търговия.

Със сигурност криптоборсите са изправени пред поредно предизвикателство, свързано с поредния поход на биткойн към върховете. В началото на 2019 г. базираната в Израел крипто-брокерска компания Coinmama претърпя сериозен пробив в базата данни, засягайки 450 000 потребители. Борсата бе атакувана от многоплатформен хакер, който успя да засегне 24 компании и общо 747 милиона записа – сред тях са сайтовете за игри, резервации за пътуване и стрийминг. Coinmama съобщи, че списък с около 450 000 имейл адреса и хеширани пароли на потребители, които са регистрирани на тяхната платформа преди 5 август 2017, са публикувани в уеб регистър в "Даркнет".

Южнокорейската криптоборса Coinbin също претърпя сериозна загуба от 26 милиона долара, откраднати от неин сътрудник. Става дума за операционен директор, който се е възползвал от това да открадне стотици биткойни и това доведе борсата до фалит.

На 15 януари десетки хиляди Етериум (ETH) портфейли, хоствани от компанията  Criptopia в Нова Зеландия бяха хакнати, което доведе до загуби, оценени на стойност до 23 млн. долара.

В края на миналата година ползвателите на канадската криптоборса QuadrigaCX сигнализираха, че има проблем при изваждането на средства от личните си сметки. От основаването й през 2013 г. досега в борсата имаше регистрирани 360 000 ползватели. През януари 2019 г. тя обаче бе затворена заради смъртта на собственика й Джералд Котън. След извършена проверка се оказа ,че на борсата са били регистрирани около 26 000 биткойна, 11 000 Bitcoin Cash SV, 35 000 Bitcoin Gold, 200 000 Litecoin  и 430 000 Ethereum. Достъп до тези средства има само основателят й Джералд Котън и след неговата кончина никой не успя да извлече информацията от компютъра му и е напълно възможно част от криптовалутите вече да ги няма.

Според доклад на базираната в Ню Йорк блокчейн- компанията Chainalysis през 2018 година хакери са успели да откраднат близо 2 милиарда долара от собственици на криптовалути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във