Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Bitcoins помагат на бизнеса с марихуана

Компаниите, които търгуват с марихуана, се насочиха към най-популярната виртуална валута в света - Bitcoin, в опит да се отърват от кешовите транзакции. Невъзможността за достъп до традиционните финансови институции е една от най-големите пречки пред бизнеса с дрогата. Легалната търговия с канабис е достигнала  през миналата година 6 млрд. щ. долара и се очаква до 2026 г. да нарасне до 50 млрд. долара според прогнозите на Cowen&Co. - фирма, основана като брокер на облигации преди почти сто години, която се бори да стане водещ анализатор за сектора за наркотичното вещество. Разпространението му е нелегално според федералния закон на Щатите, поради което големите банки и компании за кредитни карти странят от парите, придобити чрез него. И принуждават повечето търговци да приемат само пари в брой - сериозно организационно главоболие и постоянна заплаха за сигурността.

Спасението донесе  цифровата валута Bitcoin,  след като най-малко две навлизащи във финансовата технология фирми - POSaBIT и SinglePoint, започнаха за използват дигиталните монети като междинна стъпка, позволяваща на любителите на лекия наркотик да използват за покупката му издадените им от банките кредитни карти. 

Една от дрогериите във Вашингтон, използващи технологията на POSaBIT - Trove Cannabis, е продала марихуана за 3 млн. щ. долара в брой през 2016-а и вече осъществява почти по 3 хил. безналични транзакции седмично. Trove е станал клиент на POSaBIT през февруари 2017-а след шестмесечен "престой" в листата на чакащите. Оттогава около 13% от клиентите му са избрали да платят с кредитни или с дебитни карти.

Схемата работи приблизително по следния начин. След като клиентът реши кой продукт от марихуана да купи, служителят го пита дали ще плати в брой, или чрез цифровата валута. Ако купувачът избере виртуалните пари, магазинерът му обяснява, че може да използва банковата си карта, за да купи Bitcoin чрез пункт на POSaBIT с 2 щ. долара такса за операцията. Клиентът, който вече притежава виртуалните монети с равностойност на покупката си, може впоследствие да осребри валутата в магазина. Или пък може да задържи получените Bitcoin и да ги използва навсякъде, където ги приемат за разплащателно средство. Ако купувачът приключи сделката в магазина, POSaBIT, който е прибрал таксата за транзакцията, заверява с равностойността й в щатски долари банковата сметка на Trove.

POSaBIT уверява, че е направено  всичко, за да съобрази дейността си с федералните и щатските закони, регулиращи както продажбите на марихуана, така и операциите с дигиталната валута. Например клиентите трябва да представят валидна лична карта, която се сканира, криптира и съхранява. Купувачите имат право да придобият Bitcoin за не повече от 150 щ. долара, за да се предотврати прането на пари. Компанията има и програма за защита срещу измами, която да спре достъпа на криминално проявени лица, и изисква от дребните си потребители да имат банкова сметка.

Канабисът е легален както за възстановяваща, така и за медицинска употреба в щатите Калифорния, Орегон, Вашингтон, Невада, Колорадо, Масачузетс, Майн, Аляска и окръг Колумбия, и е одобрена само за медицински цели в още 20 щата. 

Въпреки първоначалните успехи Bitcoin трябва да извървят дълъг път, преди да получат радушен и обхватен прием. Защото за мнозина в сектора на легалната дрога асоциацията на виртуалната валута с незаконните сделки за наркотици е огромен проблем. Други пък срещат сериозни затруднения, докато разберат как точно да работят с  виртуалните монети. Нищо чудно тези проблеми да се решат едновременно с  премахването на пречките, които сега среща банковият сектор в тази търговия, и потребителите да предпочетат традиционните банкови услуги.

Все пак някои компании смятат, че технологията зад Bitcoin ще има приложение и в бизнеса с канабис дори когато банковите услуги станат възможни. SinglePoint - фирма за мобилни технологии, която е специализирана в плащанията чрез текстови съобщения, е подписала миналата седмица договор с First Bitcoin Capital Corp. за разработване на решение за марихуаната и за други високорискови сектори без достъп до традиционното банкиране. 

Междувременно мнозина анализатори се питат дали не сме на прага на пореден валутен балон след последния скок на цената на Bitcoin до 2999.98 щ. долара по време на търговията на 12 юни. Само няколко часа по-късно обаче в рамките на минути виртуалните пари загубиха 300 долара от пазарната си оценка. В момента те се разменят срещу грубо 2750 щ. долара. Тези атаки върнаха спомена за инвеститора в рисков капитал Тим Дрейпър, който през 2014-а предрече, че до 2018-а цената на Bitcoin ще скочи до 10 хил. щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във