Банкеръ Daily

Пари и пазари

Bitcoin се върна на цените отпреди срива през 2018-а

В условията на пандемичен стрес и на периодично "карантиниране" на отделни икономически субекти, най-голямата цифрова валута - Bitcoin - възвръща силата си. А нейните привърженици твърдят, че този път съдбата й ще е различна и тя няма да колабира така както се случи преди почти три години.

Bitcoin поскъпна с над 25% през този месец и се изкачи до 13858 щ. долара на 28 октомври - най-високото ниво от януари 2018-а. Постижението е впечатляващо на фона на срива през същата година когато от максималните почти 20 хил. долара през декември 2017-а дигиталните пари паднаха до 3136 долара само в рамките на 12 месеца. 

Привържениците на цифровите активи са категорични, че наблюдаваният подем не е поредната зрелищна лудост на индивидуалните вложители. И се мотивират с растящия интерес на институционалните инвеститори, на решението на PayPal Holding да позволи на потребителите достъп до криптовалутите и на авангардния ход на "Джей Пи Моргън Чейз" да осъществи на 27 октомври първата транзакция чрез дигиталните си криптопари JPM Coin.  

Bitcoin изскочи над 13 хил. щ. долара през миналата седмица след информацията на американската система за онлайн разплащания PayPal, че ще разреши на клиентите си да купуват и продават цифрови валути на платформата. Новината въодушеви феновете на виртуалните монети, а мнозинството от тях изразиха убеждение, че този акт ще помогне за по-широкото одобрение на дигиталните монети. Експертите от бранша пък очакват, че и други големи приложения за разплащания ще се включат в играта. 

Съобщението на PayPal се появи след поредицата инициативи на други едри инвеститори. "Фиделити инвестмънтс" пусна през лятото фонд за вложения в Bitcoin и стана една от най-известните компании с интерес към криптопарите. Публично търгуваните фирми "Скуеър" и "МикроСтратеджи" също инвестираха във виртуалната монета. Европейската централна банка смята да започне експерименти с дигитална версия на еврото, а Китай продължава да тества все по-широко цифровия юан. 

Въпреки че доста държави демонстрират интерес към създаването на национални цифрови валути, засега няма сериозни индикации, че те ще заменят съществуващите хартиени пари в близко бъдеще. Майк Новограц - основател и главен изпълнителен директор на "Галакси инвестмънт партнърс" - твърди, че виртуалните монети са по-скоро "дигитално злато" и всекидневната им употреба е далечна перспектива. В интервю за телевизия "Блумбърг" Новограц сподели убеждението си, че криптопарите няма да се използват за транзакции през следващите пет години, а по-скоро като средство за съхраняване на стойността на инвестициите. 

За Марк Чандлър - главен пазарен стратег на фирмата за търговия на капиталовите пазари Bannockburn Global - решението на PayPal ще е индикатор за приложението на криптовалутите. И трябва да се изчака дали хората ще искат да ги използват в ежедневието си.

В края на месеца Bitcoin леко омекна и приключи октомврийската си търговия на цена от 13593.41 щ. долара на платформата CoinDesk.

Facebook logo
Бъдете с нас и във