Банкеръ Daily

Пари и пазари

Bitcoin изскочи над 20 хил. щ. долара

Със зрелищна атака Bitcoin преодоля за първи път бариерата от 20 хил. щ. долара. Това се случи на 16 декември в Ню Йорк когато виртуалната монета поскъпна със 7% - до 20787 щ. долара. По този начин тя оправда очакванията на привържениците си отпреди месец и провокира дори още по-смели прогнози. С последното си постижение Bitcoin почти утрои цената си през тази година. 

По оценка на експерти от бранша погледите вече са насочени към следващото кръгло число - 30 хил. щ. долара, чиято атака би отворила нова глава в историята на дигиталната валута. Тя успя да се възстанови въпреки сериозния си мартенски крах когато загуби 25% от пазарната си оценка. А нейните фенове не загубиха вяра, че монетата може да влезе в ролята на хранител на стойността в условията на бясно печатащите пари централни банки. 

Едри фирми от Уолстрийт също провяват повишен интерес към виртуалния актив, като повечето се стремят да се възползват от финансовите му постижения в епохата на нулеви и отрицателни лихвени проценти. "Гугенхайм партнърс", например, обяви неотдавна, че може да инвестира до 10% от управляваните в неговия "Макро опъртюнитис фънд" 5.3 млрд. щ. долара в доверително дружество с вложения в Bitcoin.  

Поскъпването на Bitcoin над 20 хил. щ. долара е втората преодоляна бариера през последните няколко седмици след като в края на ноември монетата надхвърли върховото си постижение отпреди три години (19783 щ. долара). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във