Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Bitcoin излиза от анонимност

Виртуалната валута Bitcoin вече официално е борсова стока -  подобно на суровия петрол и на житото, реши щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти (CFTC). Надзорната институция обяви на 17 септември, че е уредила извън съда отношенията си с регистрираната в Сан Франциско фирма "Койнфлип" и нейния главен изпълнителен директор Франциско Риордан, създали онлайн платформата "Деривабит", която среща продавачи и купувачи на опции на Bitcoin. Пазарните играчи отдавна дискутират дали дигиталните пари могат да се дефинират като суровина, а CFTC отдавна размишлява дали валутата попада под юрисдикцията й. Така че от решението на регулатора могат да произтекат ред потенциални последствия. 

От една страна, CFTC разпростира надзорните си правомощия върху търговията на фючърси и опции по виртуалната парична единица - сделки, които досега агенцията не регулираше. Следователно, в случаите на нарушения на търговците, като например манипулации на фючърсните котировки, комисията ще може да повдига обвинения срещу провинилите се играчи.

От друга страна, ако някоя компания иска да създаде търговска платформа за производни продукти на Bitcoin, тя ще трябва да се регистрира точно както това се прави на традиционната борса за търговия на фючърси и опции на различни борсови стоки и суровини, каквато е примерно CME Group (Chicago Mercantile Exchange). И тъй като "Койнфлип" не е единствената фирма, която среща купувачи и продавачи на финансови производни или фючърси на Bitcoin, решението на CFTC от 17 септември означава, че и другите нерегулирани пазари за цифрови пари със сигурност ще привлекат погледа на надзорника.

Казано накратко: сбогом на анонимността, с която толкова се гордееше дигиталната валута. И увеличение на разходите за използването й в бизнеса.

Изваждането й на светло ще помогне да се предотврати участието й във всякакви "подземни" сделки, свързани с пране на пари, с проституция и наркотици, както и да се избегне повторение на казуса "Mt. Gox". Да припомним, че това беше онлайн пазар за Bitcoin, регистриран в Токио, през който до 2013-а минаваха 70% от всички транзакции с виртуалната валута. През февруари 2014-а фирмата прекрати търговията, закри интернет страницата си и валутните услуги и подаде заявление за защита от кредиторите при фалит. През април компанията влезе в процедура по ликвидация, при която се констатира липсата на около 850 хил. дигитални монети за над 450 млн. щ. долара (по онова време). Впоследствие 200 хил. от тях бяха намерени, а на 12 септември японската прокуратура повдигна обвинение за кражба на пари от клиенти срещу главния изпълнителен директор на Mt. Gox - Марк Карпелис, арестуван в Токио през август. Ако бъде признат за виновен, той ще лежи в затвора десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във