Банкеръ Daily

Пари и пазари

BIS: Валутните алгоритми опорочават цените

Растящото използване на изпълнявани от компютри алгоритми за търговия на валути помага на валутните пазари да функционират гладко, но може да подкопае качеството на обявяваните публично валутни котировки, ако тази практика стане обичайна, предупреждава Банката за международни разплащания. Компютърни алгоритми са били използвани при 10-20 процента от дневната търговия на валути с незабавно изпълнение (spot). 

Изискванията на регулаторите да се сведат до минимум разходите и да се подобри прозрачността стимулираха ръста на алгоритмите на глобалния валутен пазар със среднодневен оборот 6.6 трлн. щ. долара, където търговията е фрагментирана между десетки различни платформи. Ниският размах на пазарните колебания, който бе налице от глобалната финансова криза от 2008-а, също окуражи ориентирането към алгоритмите. Много играчи се обръщат към тях като по-ефективен тачин за осъществяване на сделки от традционните устни разпореждания на брокерите и от електронните методи. Това се потвърди по време на пандемията от COVID-19, която доведе до масови пазарни разпродажби през март и колебанията на валутния пазар буквално "избухнаха" след години на летаргия. Доставчиците на услуги са отчели удвояване на обемите на сделките, свързани с използването на алгоритми, в сравнение със средната им употреба, съобщава Банката за международни разплащания. 

Компютърните алгоритми за валутна търговия са автоматизирани търговски програми, разработени да купуват и продават предварително определени количества валути съобразно набор от инструкции. С времето те еволюираха от обикновени, основани на правила механично изпълнявани сделки до по-сложни стратегии, оценяващи пазарните условия в реално време. Потребителите могат да "пакетират" ордерите за изпълнение на различни места и да разделят едрите поръчки на по-малки части.  

Растящото използване на алгоритми улеснява набиращата скорост тенденция към "интернализация", чрез която гарантиращият пазарна ликвидност субект, по правило банка, се опитва да балансира валутните сделки вътрешно без да ги прехвърля на външни платформи - процес, познат като "тъмна" търговия.  

Банката за международни разплащания обаче предупреждава, че докато пазарните участници извличат полза от това банково съучастие, в екстремни ситуации този процес на "интернализация" може да редуцира оборота на водещите платформи и да опорочи качеството на котировките, които съобщават. Това има значение, защото цените от първокласните световни доставчици на данни и инфраструктура на финансовите пазари като Refinitive и EBS се използват като референтни стойности за други платформи за валутна търговия и за двустранни търговски сделки.  

Растящото използване на алгоритми е съпроводено и от резки сривове, при които котировките се променят рязко по необясними причини, които привличат вниманието на регулаторите, допълва Банката за международни разплащания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във