Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БИОВЕТ ПОДГРЯ БОРСОВИТЕ СТРАСТИ

Вялата иначе борсова седмица премина под знака на рязкото поевтиняване на книжата на Биовет. Доста голяма част от играчите така и не разбраха защо акциите на предприятието за производство на ветеринарни препарати внезапно загубиха 18% от стойността си. В четвъртък сделки с тях ставаха по 3 лв. за книга, докато в началото на седмицата те струваха по 4.50 лева. Все пак става въпрос за завод от фармацевтичния бранш, който по правило е от най-печелившите в България. Положителният финансов резултат на Биовет за първите шест месеца на 2000 г. е 6.971 млн. лв., а приходите му са с 30% повече в сравнение със същия период на 1999 година.
Причината да се понижат котировките на пещерското дружество са решенията на слабо отразеното общо събрание, проведено на 18 декември миналата година. Тогава акционерите гласуваха за седемкратно увеличение на капитала на компанията за сметка на допълнителните й резерви. Според приетите текстове всеки, който е притежавал една акция на 22 декември, ще получи безплатно 6 нови. Изчисленията показват, че с този акт книжата на Биовет би трябвало да поевтинеят до около 2 лв. за бройка, независимо от отличните финансови отчети на компанията.
Мажоритарният пакет от 80.96% в пещерския завод държи Българска фармацевтична компания (БФК). Свободните за търговия акции са много малко, въпреки че при първата вълна от масовата приватизация бяха изкупени 25% от капитала. БФК закупи от държавата през април миналата година 54% от книжата на Биовет за сумата от 10.639 млн. лева. След това ръководената от Кирил Домусчиев компания постепенно изкупи дяловете на почти всички големи акционери в завода. Пакетите на Доверие обединен холдинг и ЮНИОНБАНК бяха прехвърлени на БФК през октомври 2000 година. Държавата обаче все още притежава 6.34% от капитала на Биовет.
Акциите на широко коментираното в последно време дружество Солвей-Соди поевтиняха с над 12% спрямо средната им цена от предишната седмица. Причината е рязко спадналото търсене на книжата, след като Солвей Шишеджам холдинг - мажоритарен собственик на завода за производство на калцинирана сода, се оттегли от търговията на. Останалите борсови играчи все още се страхуват да купуват от книжата на дружеството, въпреки че непрестанно твърдят, че са силно подценени. Затова и сделките с акции на дружеството са голяма рядкост. За цялата седмица бяха изтъргувани едва 110 бройки.
Леко се понижиха и котировките на врачанския торов завод Химко. Това стана въпреки информацията от седмицата, че дружеството натоварва мощностите си. В момента Химко се възползва от благоприятната ситуация на международните пазари на карбамид. Все пак заводът има доста да наваксва, за да подобри финансовите си резултати. Отрицателната нетна стойност на активите на комбината вече се изчислява на над 10 млн. лева.
С цели 11% спаднаха и цените на акциите на Централна кооперативна банка. Дълго време те поддържаха нива от около 0.70 лв. едната. Надеждите на инвеститорите бяха свързани с предстоящата продажба на пакета на фонд Земеделие в банката, който е 32.76 процента. Очаква се стойността на една акция от него да достигне номиналната от 1 лев. През последните дни обаче котировките се върнаха по-близо до реалността. А тя е, че за първите девет месеца на 2000 г. банката е загубила 4.5 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във