Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бил Гейтс срещу Илон Мъск в схватка за Bitcoin 

Ако не сте най-богатият човек в света, не трябва да купувате Bitcoin, съветва третият най-заможен човек на планетата - Бил Гейтс. Със своя ръст от над 400% през миналата година виртуалната монета се превръща във все по-традиционен актив и всички известни инвеститори и парични експерти говорят за него. Компанията на Илон Мъск - "Тесла" - също инвестира преди десетина дни 1.5 млрд. долара в криптовалутата и обяви, че ще я приема като средство за разплащания. 

За Гейтс дигиталните пари не са нещо, в което редовите инвеститори трябва да влагат капитал, още повече, те са сред факторите, застращаващи околната среда, защото изискват огромно количество енергия за създаването им. 

"Илон има купища пари и е толкова опитен и находчив, че не се страхувам за случайните скокове и сривове на неговите Bitcoins", коментира Гейтс в интервю за телевизия "Блумбърг". И добавя, че по-скоро мисли за хората, въвлечени в тази мания, които нямат чак толкова свободни авоари. И би ги посъветвал, ако имат по-малко пари от Мъск, да не влизат в тази игра. 

Мъск, който до 22 февруари беше най-богатият човек на планетата с нетно лично състояние от 189.6 млрд. долара според индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг" (преди да загуби 15.2 млрд. доара и да отстъпи короната на Джеф Безос), е заклет привърженик на Bitcoin и с разсъжденията си в социалните мрежи влияе активно на цената на монетата. Тя поскъпна със 76% през февруари след новината за инвестицията на "Тесла" и впоследствие загуби 13% след като Мъск сподели в "Туитър", че цените на криптовалутите "наистина изглеждат високи". В обедната търговия на 25 февруари Bitcoin се разменяше срещу 50,507 щ. долара след като на 21 февруари надхвърли 58 хил. долара. 

Дебатът за виртуалната монета не е нов. Милиардерът Уорън Бъфет посочва, че криптопарите нямат стойност и не произвеждат нищо. Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - още един отколешен скептик по отношение на дигиталните валути, сподели на конференция, организирана от "Ню Йорк таймс" на 22 и 23 февруари, че Bitcoin е "изключително неефективен начин за осъществяване на транзакции". 

Феновете на цифровите пари обаче се множат, особено след като ред компании като "Пей Пал холдингс", "Виза" и "Мастър кард" започнаха да ги приемат за разплащания. Централните банки, включително Федералният резерв и Европейската централна банка, пък проучват по какъв начин да дигитализират националните си валути. А фирми от калибъра на "Фиделити инвестмънтс" създадоха фондове, които позволяват на инвеститорите да включват в портфейлите си и криптовалути. 

Което означава, че дебатът определено ще продължи да се разгаря. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във