Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бил Гейтс е дарил 35 млрд. долара

Основателят на Microsoft Бил Гейтс добави 16 милиарда долара към състоянието си през тази година, въпреки че досега е дарил над 35 милиарда долара за благотворителност. Така общото богатство на бизнесмена достигна до 106 милиарда долара, което го прави втората най-богата личност в света, след Джеф Безос, основателят на Amazon.

„Не сме заели отбранителна позиция, при която държим предимно пари в брой“, заяви Гейтс пред Bloomberg. „Стратегията, която използваме е над 60% от активите ни да са инвестирани в акции.“

Притежаването на 60%, в случая 60 милиарда долара, в акции или индексни фондове, е агресивна инвестиционна стратегия за някой с богатство като на Гейтс. За справка, заможните хора в САЩ са държали средно 32% от активите си в акции през 2018 г., сочи доклад на Campden Wealth. Обикновено инвеститорите диверсифицират повече в различни класове активи, като държавни облигации и недвижими имоти.

Финансовите консултанти предупреждават, че само защото милиардер предпочита определен клас активи, това не означава, че всички инвеститори трябва да го последват. „Независимо дали става дума за милиардер, главен изпълнителен директор или фондация, трябва да запомните, че те инвестират за собствените си цели“, заяви финансовият консултант Дъглас Бонепарт, президент и основател на Bone Fide Wealth в Ню Йорк. „Трябва да инвестирате съобразно собствените си цели, своята склонност към поемане на риск и своите предпочитания“, подчерта той.

Ако сте млад инвеститор, например, и ако парите няма да ви трябват в продължение на десетилетия, можете да си позволите да инвестирате по-агресивно. „Бихте могли да държите и до 100% от собствения си капитал в акции“, посочи още Бонепарт.

От друга страна, хората, които са в предпенсионна възраст или вече са се пенсионирали, трябва да инвестират много по-малко в акции, тъй като това носи риск за техния портфейл. “Те разчитат на тези активи за своята пенсия,” заключи финансовият консултант.

Благотворителната дейност на Гейтс се извършва предимно чрез Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Тя се бори с неравенството в здравеопазването и образованието, климатичната криза и глада по целия свят.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във