Банкеръ Weekly

Пари и пазари

BG40 ПАК УДАРИ НЕВИЖДАНИ ВИСИНИ

Търговията на БФБ-София отдавна навлезе в отпускарския летния сезон, който по-традиция не се слави с особена интензивност и ликвидност. Този факт едва ли учудва някого, като се има предвид, че, за разлика от много други, не е патентован български феномен. Една от индивидуалните черти на нашата борса е култът към събитието, наречено сплит. Неведнъж сме виждали екзалтирани изкупувания на цялото количество книжа от дадена позиция след новина или често дори след слух за евентуално увеличение на капитала, чрез разпределяне на безплатни за акционерите акции. След богата на примери история, най-пресните от които са случаите с М+С Хидравлик, Хидроелементи и системи и Декотекс, не можем да се усъмним в сигурния buy сигнал на сплита. През изминалата седмица стана известно, че и акционерите на Проучване и добив на нефт и газ ще гласуват в края на август разпределяне на печалба и резерви под формата на 13 безплатни акции на всяка стара. Новината съвсем според очакванията доведе до несимволичен ръст от около 25% и изчезване на цялото предлагане по позицията.
Предлагане обаче съвсем не липсваше при БТК. Акциите на телекома загубиха около 5% от цената си, като неоспорима причина за това беше изтичането на срока, в който книжата се търгуваха с право на брутен дивидент от 0.64 лева. Дивидент при ДЗИ-Банк тази година липсваше, но това въобще не попречи на трезора да поскъпне ударно до над 5.15 лв. за дял. Нарастване с над 8% наблюдавахме и при акциите на КРЗ Одесос. Очевидно там интригата тепърва предстои, след като през изминалия месец станаха факт сериозни рокади сред крупните собственици. Подобни размествания в книгата на акционерите при по-голямата част от холдингите липсваха и това беше в синхрон със спокойната търговия в тесни маржове, която наблюдавахме. Доверие ОХ продължи бавно, но сигурно да губи от капитализацията си и акциите му пробиха низходящо ценовото ниво от 2.70 лв. за дял и се консолидираха непосредствено под него. Консолидация наблюдавахме и при Индустриален холдинг България, но там нивата бяха 4.28-4.30 лв. за дял.
Представителите на фармацевтичния сектор се държаха доста кротко, без да поднасят изненади на акционерите си. Биовет например се търгуваше около 13.67-13.68 лв. при сравнително добри обеми. Краткосрочно равновесие постигнаха и книжата на Софарма на нивата около 9.05 лв. за дял. Консолидацията при Неохим беше на нивата около 45.50 лв., а при Алкомет около 5.40 лв. за акция. Основните представители на туристическия сектор на борсата се представиха неособено убедително и загубиха част от капитализацията си. Книжата на к.к. Албена поевтиняха при големи обеми до 76 лв. за брой, а тези на к.к. Златни пясъци до 13.65 лв. при незначителен оборот. В противовес се придвижиха акциите на Св.св. Константин и Елена, които поскъпнаха с над 13% до нивата около 25 лв. за дял. През по-голямата част от седмицата двата борсови индекса се движиха разнопосочно, като биковете се бяха насочили към част от дружествата, включени в BG40. По-младият от двата индекса бележеше рекорд след рекорд и в петък с лекота надхвърли 160 пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във