Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БФБ се ориентира по външните пазари

Несигурността и нервността продължиха с пълна сила да властват на световните капиталови пазари за поредна седмица. Причина за финансовите турбуленции този път бяха спекулациите и натискът върху дълговите книжа на Италия, която, за разлика от Гърция, е значително по-голям фактор за процесите и в Европа, и в света. Страхът сред държателите на италиански дълг от повторение на гръцкия сценарий ги караше панически да намаляват своята експозиция и това допълнително наля масло в огъня. Динамиката на дълговите, капиталовите и валутните пазари се засилваше постоянно, като се редуваха проблеми и решения, спадове и възходи, ужас и еуфория.


На БФБ-София картината се формираше под влияние на сменящите се настроения в различни части на света, но типично в наш стил ефектът бе скованост и бездействие както от страна на купувачите, така и сред продавачите. Границите на котировките, дори при най-ликвидните позиции, се разшириха и изтъргуваните обеми намаляха значително, с изключение на дежурните пакетни прехвърляния между част от компаниите. Както обикновено най-податливи на страховете от нова рецесия в Европа се оказаха банковите книжа. Под натиск бяха акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Макар да не бяха разменяни значими обеми, капитализацията на банката се смъкна с цели 8 процента. В края на седмицата акциите на ПИБ се разменяха на ключовото ниво от 2 лв. за дял. При книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) натискът също беше в низходяща посока и в петък те се разменяха около 0.86 лв. за дял, или с 6% спад на седмична база и 43% под емисионната стойност от 1.50 лв. на предстоящите за емитиране акции. В същото време на аукциона, който ще се проведе на 16 ноември за неизползваните права за участие в увеличението на капитала на ЦКБ, ще бъдат предложени по-малко от 20 млн. броя, или около 23% от цялата емисия.


В контраст с ЦКБ и ПИБ Българо-американска кредитна банка (БАКБ) увеличи своята капитализация през седмицата с над 3% - до 3.86 лв. за дял.


С около 2% по-високо се разменяха и книжата на Каолин, които приключиха седмицата на нивото от 2.30 лв. за дял. Под 20 млн. неизползвани права (18%) ще бъдат предложени на аукцион в понеделник (14 ноември) и от капитала на Еврохолд България, също основна позиция на БФБ-София. При холдинга цените се движеха основно между 1.25 и 1.30 лв. за дял, което е около 15% под емисионната стойност на акциите от 1.50 лв., които предстои да се емитират, ако процедурата по увеличение на капитала е успешна. По традиция холдингът представи синтезирани данни за месец октомври, които включват броя на продадените нови автомобили и премийния приход на застрахователя Евроинс, който е част от структурата на Еврохолд. Автомобилният холдинг от групата - Авто Юнион, регистрира ръст от 20.8% през месеца на годишна база. ЗД Евроинс отчита ръст на годишна база в премийния приход по директно застраховане за октомври от 9.2 процента. Резултатът по този показател се равнява на 6.6 млн. лева. Акциите на застрахователя се търгуваха вяло, почти без промяна за седмицата и приключиха около 1.30 лв. за дял.


Последните пет сесии се развиха доста негативно за публично представените инфраструктурни компании. Акциите на Трейс груп холд загубиха над 6% от стойността си и в края на седмицата се разменяха по около 4.50 лв. за брой. Книжата на Холдинг Пътища се сринаха с нови 15% - до около 0.22 лв. за дял.


Под засилен натиск от разпродажби премина седмицата за рекламната компания Билборд. Въпреки множеството изсипвания и реализирания оборот от над 214 хил. акции нивото от 0.40 лв. за дял се оказа непробиваемо на този етап.


Кирил Ивановинвестиционен консултант

Facebook logo
Бъдете с нас и във