Банкеръ Daily

Пари и пазари

БФБ отличи брокерите с най-високи резултати

За 19-ти път "Българска фондова борса" АД връчи своите награди за постигнати резултати от инвестиционните посредници през миналата година. Оборотът и броят на сделките са надолу съответно с по 39 и 19 процента.

Въпреки отчетените спадове по определени показатели, налице е обаче тенденция за нарастване на набрания капитал през "БФБ-София". През миналата година компаниите са си осигурили финансиране в размер на 329 798 641 лева, което е над два пъти повече спрямо 2018-а.  

Общо 44 167 са сделките, сключени на БФБ през миналата година. "Карол" АД е инвестиционният посредник с най-много контракти с 27 900 покупко-продажби. След него са "Елана Трейдинг" АД и "БенчМарк Финанс" АД.

На 333 573 998 лв. възлиза оборотът на "БФБ-София" през последните дванадесет месеца. С най-голям оборот на фондовия пазар е инвестиционния посредник "Авал ИН" АД . В тройката са още "Интеркапитал Маркетс" АД и "Евро - Финанс" АД.

"Доверие обединен холдинг" АД получи наградата за еминент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през миналата година. Търговията с акциите на бившия приватизационен фонд започна от 1.58 лева за един брой в началото на януари, а в края на декември приключи при 5.15 лева. Новините около компанията поддържаха интереса на инвеститорите и те с удоволствие търгуваха с тези книжа.

През миналата година беше извършена промяна в мениджмънта на "Българска фондова борса" АД. Дългогодишният изпълнителен директор напусна, а Маню Моравенов пое кормилото на "БФБ-София". Той пожела успех на всички участници на фондовата борса през 2020 година и "да покажем, че БФБ е една алтернатива на пазара на недвижими имоти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във