Банкеръ Daily

Пари и пазари

БФБ отчита спад на оборота през август

Общият оборот на "Българска фондова борса" за август възлиза на 55 503 073 лв., отчетоха от борсовия оператор. Това означава спад от 16 на сто спрямо юли. За периода януари-август оборотът показват ръст от 108.41 на сто спрямо същия период на миналата година и достига 636 млн. лв., четем в месечния бюлетин на "БФБ-София".

Този резултат е постигнат на фона на

повишаващ се брой на сключените сделки 

на "Българска фондова борса". През август те са общо 8581, което е покачване от 15.37 на сто спрямо юли. За месеците между януари и август в сравнение със същия на 2021-а, броят на покупко-продажбите се е увеличил с 49.93 на сто. В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за август са: ИТ компанията "Алтерко" АД (с 448 сделки), компанията за производство на дронове "Дронамикс Кепитъл" АД (с 433 сделки) и "Българска фондова борса" АД (с 309 сделки).

През август всички борсови индекси на БФБ, с изключение на BGREIT, който следи представянето на дружествата от имотния сектор, бележат увеличения на месечна база. Най-голямо е то при измерителя на сините чипове SOFIX - с 2.10 на сто, до 612.34 пункта. Широкият индекс BGBX40 и развопретегленият BGTR30 нараснаха съответно с по 0.74 и 0.73 на сто. Понижението при секторния BGREIT е с 0.93 на сто спрямо юли. 

През август 11 компании, които участват в базата за изчисляване на SOFIX, подкрепиха ръста на този индекс, като повишиха цените на акциите си. Книжата на четири публични дружества поевтиняха. В топ 3 на печелившите компании от основния борсов индекс през осмия месец са: ТБ "Първа инвестиционна банка" АД, "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД и "Алтерко" АД, чиито котировки нарастват съответно с по 7.29 на сто, 5 на сто и 4.74 на сто. на другия полюс, в Топ 3 на губещите публични дружества от SOFIX попаднаха: ТБ "Централна кооперативна банка" АД, "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ и "Холдинг Варна" АД. Спадовете при тях са съответно с по 3.43 на сто, 1.65 на сто и 0.93 на сто. 

Пазарната капитализация в края на месеца е в размер на 30.82 млрд. лв. или 19.94 на сто от БВП на страната.

Акценти:

- На 2 август БФБ обяви партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари - "Рефинитив" (Refinitiv), част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group). "Рефинитив" ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ, чиято методология се очаква да бъде приета до края на тази година.

- На 5 август "Бии Смарт Текнолоджис" дебютира на пазара за развитие beam на "Българска фондова борса". Търговията с акции на компанията започва след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което тя набра 1 199 990 лева. Размерът на емисията на "Бии Смарт Текнолоджис" е 407 386 лева, разпределен в същия брой акции, като всяка от тях е с номинална стойност 1 лев. Дружеството планира да инвестира набраните средства в разрастване на бизнеса си на европейския пазар и развитие на продуктовата си гама.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във