Банкеръ Daily

Пари и пазари

БФБ: Индустриалните и финансовите акции могат да доведат до ръст на SOFIX

Българският пазар отчете възстановяване в края на миналата година и поставя началото на по-трайно покачване на индекса SOFIX през първата половина на 2020 г., прогнозират анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг". Този позитивен сценарий на развитие изисква да се случат няколко събития. Първото е да има подобрение в индустрията в Европа, което да се отрази и като покачване на резултатите на индустриалните компании на "Българска фондова борса" АД. Вторият сектор, който може да доведе до възстановяване на SOFIX, е финансовият. Банковите акции са много евтини, но доверието в институциите е слабо.

Акцията на ПИБ ще покаже дали планираното увеличение на капитала и изчистване на лошите кредити ще активизира купувачите, което в последствие да се пренесе и към останалите финансови компании.

Новите публични компании, като "Телелинк Бизнес Сървисис Груп", могат да допринесат за движение на пазара. 

"Българска фондова борса" АД, както и останалите развиващите се пазари, не успяват да се конкурират с бързо растящите технологични акции на Уолстрийт. Покупки на индустриалните и финансовите акции се очаква да доведат до ръст на SOFIX до 640 пункта (ръст 12.7%) като най-позитивен сценарий за първата половина на 2020 година.

Българската икономика: Ръст от 3.5% и покачване на инфлацията

Стимулите създадоха среда за подобрение в глобалната икономика, което да се усети през първата половина на годината. Възстановяването на германската индустрия ще се отрази и на българските предприятия. Анализаторите на "ЕЛАНА Трейдинг" смятат, че растежът на икономиката у нас ще се дължи основно на кредитната експанзия и потреблението. Затова той ще се запази над 3.5% през годината с продължаващо покачване на инфлацията и ниска безработица. Очакваме затягане на мерките за кредитиране от централната банка, с което да се охлади строителния бум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във