Банкеръ Daily

Пари и пазари

Безмилостният долар покоси и йената

Японската валута падна под психологическото ниво на подкрепа от 140 йени за един щ. долар за първи път от почти четвърт век - събитие, което вещае по-нататъшна слабост на японските пари. Подгрявано до голяма степен от ръста на доходността на американския държавен дълг, низходящото движение е отнело 18% от пазарната оценка на йената към долара от началото на годината насам и заплашва с нови низини: котировките на пазарите на опции показват, че предстоят още загуби за японската валута.

Сривът на йената - най-губещата парична единица сред конкурентите от Г-10 за 2022-а - е резултат от растящия разлом между свръх-щедрата парична политика на "Бенк ъф Джъпен", целяща да стимулира икономиката на страната и агресивния възходящ лихвен цикъл на Федералния резерв, който се сражава с инфлацията. Вина имат и високите цени на вноса, които разстройват търговския баланс на Страната на изгряващото слънце. Шефът на японските централни банкери Харухико Курода обаче не се трогва от слабостта на националната валута и не показва желание да започне да повишава лихвените проценти от почти нулевите им равнища, нито да изтегли неконвенционалните инструменти за подкрепа на паричното предлагане. Което насърчава инвеститорите да продължат да продават йената и да търсят по-атрактивни печалби от доларовите активи - от продуктите на паричните пазари до ценните книжа с  фиксиран доход. Или, както коментират експерти от бранша, "йената бързо се превръща в единствената световна валута с нулева доходност".

Досега Токио отказва да интервенира на валутните пазари, за да спре обезценяването на валутата, още повече голяма част от официалните представители на държавата са убедени, че по-слабата йена ще помогне на икономиката да стане по-конкурентна на международната сцена. На тези заключения навеждат и думите на финансовия министър Шуничи Сузуки към репортери на 2 септември, че "последните движения на валутният курс са станали доста големи" и че "правителството продължава да следи с изключително внимание случващото се на валутния пазар". 

Токио е провеждало интервенции в подкрепа на нациналната валута през 1998-а по време на регионалната финансова криза в Азия, поразила голяма част от континента. Същата година е и последната, в която йената е била толкова близо до сегашните си равнища към щатския долар. Така че котировката 140 йени за долар се смята за ключов крайъгълен камък за промяна на курса.

Освен директните пазарни намеси, стабилното възстановяване на японските пари ще изисква от "Бенк ъф Джъпен" да направи и значителни увеличения на лихвите. Засега обаче не изглежда подобни действия да са в краткосрочните планове на Курода, който на годишната конференция на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, каза на колегите си, че смята да се придържа към сегашния си подход.

В сутрешната търговия на 2 септември японската валута се разменяше срещу 140.34 йени за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във