Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Безгрижно лято за Йордан

Шефът на Националната банка на Швейцария Томас Йордан вероятно е изкарал най-безметежния си август, откакто пое управлението на институцията преди пет години. Смятаната за убежище от последна инстанция национална валута на алпийската страна се държи доста по-поносимо през 2017-а. Просто защото гръцката криза вече не е новина, а надеждите Европейската централна банка скоро да прекрати програмата си за покупка на активи се увеличават. 

През миналите години юни, юли и август бяха направо кошмарни за швейцарските парични стратези. През лятото на 2011-а, когато Йордан все още беше заместник-председател на централната банка, франкът почти се изравни по стойност с еврото заради опасенията на инвеститорите за гръцките дългове. Което предизвика няколко кръга от лихвени понижения - до отрицателни стойности, чиято кулминация бе въвеждането на праг от 1.20 шв. франка за едно евро в началото на септември 2011-а. Летните кошмари се подновиха през 2015-а около публичната задлъжнялост на периферните държави от еврозоната. През лятото на 2016-а пък британците гласуваха да напуснат Европейския съюз.

Днес реалността е коренно различна и дори напрежението около балистичните авантюри на лидера на Северна Корея не успяват да "изстрелят" франка. Коригираният съобразно инфлацията валутен индекс на Швейцарската национална банка показва, че националната валута е най-слаба към еврото от декември 2014-а (1.1436 франка за едно евро в късния следобед на 30 август). "Ейч Ес Би Си" прогнозира, че швейцарските пари ще отслабнат до 1.20 франка за едно евро до края на 2017-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във