Банкеръ Daily

Пари и пазари

Без промени в осигурителните прагове в туризма

Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги и очакват бум на рекламации и искания за компенсации.

Осигурителните прагове в туризма да останат на сегашните си нива и 9%-на ДДС ставка върху брутната печалба, като реална и пряка помощ за приемащите български туроператори, искат членовете на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК), съобщиха от организацията. В отворено писмо до правителството и парламента те включва още 8 мерки в подкрепа на предстоящия летен сезон. Предложеният пакет включва държавна субсидия от 35 евро за всеки турист, който организирано влиза в страната чрез български или чуждестранен туроператор с наземен или въздушен транспорт, облекчен режим за издаване на визи. "Ежегодно около 285 000 граждани на Руската федерация, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан почиват в Бургаска област. На тях им се налага да пропътуват хиляди километри за виза", уточнява Иван Иванов, председател на туристическата камара в морския град. Затова организацията предлага издаване на многократни електронни визи с цел туризъм, освобождаване от такси за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет, както и на лица до 18 години, пенсионери и студенти. От камара считат, че е необходима незабавна нормативна регулация в отговор на евентуални рекламации и откази от страна на чужди туристи.
Българските хотели и туроператори са изправени пред невъзможността да предложат договорени вече услуги, като басейн, фитнес, Wellness и SPA зона, детски и мини клубове, анимация и т.н. и очакват бум на рекламации и искания за компенсации. Назрява напрежение между хотелиери - от една страна, и български и чужди туроператори - от друга. "Имаме анулации на клиенти на чужди туроператори, направени в хотели през български туроператори. Своевременното възстановяване на сумите от хотела през двамата туроператори към крайния клиент не е възможно и се нуждаем спешно от държавна регулация, която да тушира конфликта", обяснява председателят на камарата. Туристическите фирми в Бургас настояват и за отварянето на зелени коридори със Словакия, Чехия, Унгария и Румъния, и към трети страни, като  Беларус, Украйна и Молдова.
Входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора - 3.9 млрд. евро, не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през миналата година. С настъпването на пандемията в у нас входящият туризъм замря. Спряха всякакви резервации, започнаха масови анулации, редукции на чартърни полети и автобусни превози. Затова БРТК иска от правителството и парламента спешно решение и прилагане на мерките, които ще гарантират летния сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във