Банкеръ Weekly

Пари и пазари

(Без) крайности в търговията с валути

Според експерти, централната банка на Англия ще повиши през следващата година нивото на лихвите повече пъти от заложените в момента.

Събитията, които очертаха облика на  дълговите и капиталовите пазари през последните десетина дни, сякаш  не засегнаха валутите. Основните валутни двойки показаха устойчивост, а  движенията  бяха предимно  към консолидация. На фона на всичко това обаче станахме свидетели на поредната порция сериозни разпродажби на турски лири, продиктувана изцяло от политическите събития около южната ни съседка.

Съотношението евро - долар показа завидна устойчивост през седмицата - въпреки заседанието на борда на  Фед и въпреки поредната серия  търговски закачки и войни. Двойката приключи седмицата при равнища около 1.1630 с поевтиняване на единната валута в порядъка на 0.30 процента. Като цяло посоката на търговия остава консолидационна, но все още няма опити за излизане от мечия канал.  Еврото си остана  под натиск, след като на срещата за монетарната политика през изминалата седмица президентът на ЕЦБ - Марио Драги, не показа твърдост по въпроса за това  институцията да се откаже от процедурите по количествени улеснения. Kaто цяло държателите на дълги еврови позиции бяха на губещата страна през изминалите дни. Двойката евро - швейцарски франк пък приключи седмицата на нива от 1.1556 франка за евро, които бяха с 0.31% по-ниски спрямо предишната седмица.

Британският паунд също все още търси посока на развитие, а  спекулациите преди срещата на монетарния борд на Бенк ъф Ингланд са сериозни. Очакванията за повишение на основната лихва (над 90% вероятност в четвъртък) се срещат с разочарованието от липсата на действие от последните срещи на борда на институцията. Като цяло пазарните участници търсеха експозиция към паунда преди срещата на Бенк ъф Ингланд, като британската валута отбеляза минимално седмично поскъпване от 0.09% спрямо еврото до нива от 0.8884 паунда за евро. Спрямо щатския долар паундът отстъпи  с 0.14% от стойността си на седмична база до нива от 1.3086 долара за паунд.

Заканите, които намекват за  търговски  войни, накараха  част от инвеститорите да се насочат към сигурността на швейцарския франк. Освен отбелязаното поскъпване срещу еврото  валутата на конфедерацията поскъпна с 0.07% и срещу щатския долар през седмицата, приключвайки при нива от 0.9938 франка за долар.

Друга валута, която инвеститорите наблюдаваха с интерес през седмицата, бе японската йена. Това нямаше как да не се случи, след като  Японската централна банка промени политиката си, свързана с дългосрочната доходност на държавните ценни книжа. Това доведе до сериозни трусове на дълговите пазари с потенциал да се превърнат в по-сериозно глобално движение на доходността. Валутните пазари обаче поне през тази седмица не показаха сериозна реакция на тези новини. Двойката щатски долар - японска йена приключи седмицата при нива от 111.49, което отбеляза поевтиняване на йената с 0.40 процента. Спрямо еврото йената загуби само 0.08% от стойността си до равнища от 129.55 йени за евро. Въпреки това потенциалът за поскъпване на йената срещу единната европейска валута на техническо ниво като че ли остава непроменен.

При останалите валути на развитите страни  сериозни движения демонстрира  шведската крона. Неочаквано добрите данни за ръста на БВП на скандинавската страна през второто тримесечие накараха инвеститорите да се обърнат към шведската валута, която отбеляза сериозно поскъпване в началото на седмицата. Въпреки това намаляването на инфлационните очаквания отново доведе до отлив от  търсене от кроната, която завърши седмицата с минимален ръст от 0.14% спрямо еврото до нива от 10.2923 крони за евро. Канадският долар бе другата  валута, която се възползва от позитивна изненада в икономическите данни. Подпомогнат от добрите цени на петрола, БВП на северноамериканската страна изненада позитивно пазарите, а канадският долар се превърна в търсена инвестиция през седмицата. В края й  двойката американски - канадски долар се търгуваше при нива от 1.3036 и при поскъпване на канадския долар с 0.15 процента. Спрямо еврото канадският долар поскъпна 0.48% до нива EURCAD 1.5147.

На другия полюс на икономическите данни и ефектите от възможната търговска война се оказа австралийският долар. Континенталната валута отстъпи с 0.56% от стойността си до нива от 1.3587 австралийски долара за 1 щ. долар в края на седмицата. Основна причина за това движение се оказа поредицата от разочароващи икономически данни за производствения сектор и цените на жилищата в Австралия. Новозеландският долар също не реагира особено позитивно на търговските новини от туитъра на Тръмп, като отбеляза седмични загуби от 0.51% от стойността си до 1.4805 новозеландски долара за един американски.

При развиващите се страни отново наблюдавахме сериозна волатилност, като най-интересно за поредна седмица бе около  инвеститорите в турски лири. В сряда американското министерство на финансите обяви санкции срещу двама турски министри заради неоснователното, според САЩ, задържане на американски пастор в южната ни съседка. За слабата турска лира това бе повече от нужното за изпращането й в пореден нокдаун - до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото. В края на седмицата цели 5.07 лири бяха необходими за закупуването на  1 щ. долар, което освен рекордно висока цена  маркира и седмично поевтиняване на лирата с цели 4.49 процента. Едно евро можеше да сe размени срещу 5.8965 турски лири, или с 4.25% повече спрямо седмица по-рано. След силното си движение  по-миналата седмица  сега и руската рубла се оказа на негативна територия. Това донякъде се дължеше на неспособността на петрола да се задържи над нива от 70 долара за барел. В края на седмицата с 63.307 рубли можеше  да се купи  един щатски долар, което маркира поевтиняване на руската валута с 0.81 процента.

За валутите на страните от Централна и Източна Европа седмицата беше по-скоро спокойна. Румънската лея показа стабилност след поскъпването си, провокирано от централната банка на страната при равнища от 4.62 леи за евро. Унгарският форинт успя да коригира половината от поевтиняването си спрямо еврото след неочакваното отпускане на монетарната политика на страната, като след стабилна седмица завърши при нива от 321.98 форинта за евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във