Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бертил Олин взе Нобел за теорията за движението на международния капитал

Бѐртил Олѝн е известен с оригиналния си принос в теорията за международната търговия

На днешния ден през 1899 г. е роден шведският икономист и политик Бѐртил Готхард Олѝн (Bertil Gotthard Ohlin). През 1977 година заедно с британския икономист Джейлс Мийд получават Нобеловата награда за икономика за своя оригинален принос в теорията за международната търговия и теорията за движението на международния капитал.

Бертил Олин е роден на 23 април 1899 г. в Клипан, Южна Швеция. Той следва в Университета на град Лунд и в Стокхолмското училище по икономика. През 1923 г. Бертил Олин получава магистърска степен по икономика в Харвард, а докторска - година по-късно в Стокхолмския университет. През 1925 г. ученият става ръководител катедра по икономикс в Копенхагенския университет и изнася лекции в продължение на пет години (1925-1930 г.). По-късно се премества в Стокхолмското училище по икономикс, където преподава до пенсионирането си през 1965-а.

От 1938 до 1970 г. Бертил Олин е член на Парламента на Швеция. Лидер на шведската Народна партия (либерална) в периода между 28 септември и 1967 г., когато партията е в опозиция. Олин е бил министър на външните работи от 1944 до 1945 г. (по време на Втората световна война).

Бертил Олин има значителен принос в съвременната макроикономическа теория, за която доразвива част от идеите на британеца Джон Мейнард Кейнс. Но в икономикса е най-известен с теорията за основите на външната търговия. Заедно със своя сънародник Ели Хекшер разработва популярната концепция за възможностите на специализацията в международния обмен.

Според теоремата Хекшер - Олин предимствата в търговията между страните се получават от различията в наличието и развитието на производствените фактори. Всяка държава би трябвало да изнася стоки, за чието производство използва, и то най-интензивно, суровините, с които е най-богата. Този принцип за пръв път е бил огласен от Ели Хекшер в статия от 1919 г. и повторно публикуван в "Четива по теория на международната търговия" от 1949 година.

В произведението си "Междурегионална и международна търговия" (1933 г.) Олин преоткрива значимостта в разположението на факторите и начина на тяхното използване във външната търговия. Тази идея по-късно вдъхновява и Пол Самуелсон в създаването на теорията за изравняването на цената на производствените фактори в резултат от интензивния международен обмен.

Бертил Олин умира на 3 август 1979 г. на 80 години.

Ученият е изложил своите идеи в книгите: The German Reparations Problem (1930 г.), Interregional and International Trade (1933 г.) и Mechanisms and Objectives of Exchange Controls (1937 г.).

Джеймс Едуард Мийд (James Edward Meade) е британски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1977 г. (заедно с шведския икономист Бертил Олин) за оригинален принос в теорията за международната търговия и теорията за движението на международния капитал.

Джеймс Мийд е роден на 23 юни 1907 г. в Суонидж, Южна Англия. Завършва Тринити колидж на Кеймбриджския университет. След това става преподавател по икономика в същия университет. Също така Джеймс Мийд е преподавал и в Лондонското училище по икономика.

Джеймс Мийд емира на 22 декември 1995 г. в Кеймбридж, Англия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във