Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БЕРНАНКЕ БИЕ ОТБОЙ ЗА ЛИХВИТЕ

Щатският долар продължи да поевтинява въпреки публикуваните през седмицата силни икономически показатели за САЩ. Основната причина е войната на лихвите. Цените на лихвените фючърси показват поне три нови лихвени увеличения в еврозоната до края на годината, което ще направи деноминираните в евро активи по-атрактивни за инвеститорите. Същевременно котировките на контрактите сочат не повече от две повишения на основния лихвен процент на Съединените щати.
Сривът на зелените пари тръгна от призивите за по-силни азиатски валути на финансовия елит на Г-7, който проведе официална среща във Вашингтон на 21 април. На 27 април пък управителят на Федералния резерв Бен Бернанке изложи пред икономическата комисия на Конгреса вижданията си за щатското стопанство и изпрати най-силния до момента сигнал, че наближава краят на лихвения възход. Той заяви, че щатският икономически растеж ще се забави през второто полугодие до по-устойчива скорост. Жилищният пазар вече дава признаци за омекване, а по-сериозен спад ще доведе до охлаждане на стопанския ръст през тази и през идната година. Бернанке смята да наблюдава внимателно какво се случва в сектора, за да определи и бъдещата посока на лихвените проценти, така че дори оценките на рисковете на паричния комитет да не са напълно балансирани. Управителят на Федералния резерв изтъкна, че макар растящите цени на енергията да будят безпокойство, като цяло икономическите перспективи пред щатската икономика остават силни. Повишението на производителността на труда, създаването на работни места и капиталовите разходи са солидни, а продължаващият стопански растеж на търговските партньори на САЩ може би ще стимулира американския износ. Инфлацията е под контрол въпреки съществуващите рискове високите цени на енергията да се прехвърлят и върху потребителските цени. Федералният резерв ще следи всички признаци, които показват, че компаниите разпределят енергийните си разходи върху стоките и услугите или че домакинствата намаляват потреблението заради по-скъпата енергия.
Непосредствено след като речта на Бернанке стана публично достояние, зелените пари предадоха силното ниво на подкрепа от 1.25 щ. долара за едно евро.
Доверието на потребителите в икономиката на САЩ достигна най-високото си за последните почти четири години ниво през април. Индексът, следящ нагласите на американските домакинства, се е повишил от 107.5 точки през миналия месец на 109.6 през този. Оценката на щатското стопанство от гражданите като цяло е благоприятна - 29.7% от анкетираните смятат икономическите условия за добри, а 15.1% - за лоши.
Продажбите на новопостроени жилища неочаквано са скочили с 13.8% през март, съобщи на 26 април американското министерство на търговията. Като се прибави и слабият 0.3-процентен ръст на продадените съществуващи жилища, може да се извади заключение, че жилищният пазар в Съединените щати е бил по-силен през март, отколкото през февруари. На годишна база продажбите на нови жилища са намалели с 8.2% през март, а резервът от непродадени апартаменти се е увеличил с 2.8 процента. Средните цени на жилищата са намалели с 2.2% годишно - първият им годишен спад от декември 2003-а насам.
Заявките за стоки за дълготрайна употреба през март са скочили с 6.1% - най-мощно от май 2005 г. и доста над очаквания от икономистите 2.1% ръст. На годишна база мартенското увеличение на показателя е 12.2 процента. Добрите данни се дължат на силното търсене на самолети за гражданския флот, машини и електроника, съобщи на 26 април министерството на търговията. Складовите запаси през миналия месец са се увеличили с 0.7% след 0.4-процентния им февруарски спад. Това са поредните доказателства за силния икономически растеж на САЩ през първото тримесечие на тази година.
Еврото поскъпна след публикуването на данните за високото ниво на доверие на германците в икономиката. Индексът, изчисляван от германския институт IFO, е нараснал от 105.4 точки през миналия месец на 105.9 през този - най-високата стойност на показателя от април 1991 г. насам. Анкетираните от финансовата агенция Блумбърг икономисти очакваха 104.8 пункта. С 40 хиляди са намалели безработните германци през този месец, съобщи на 27 април Федералната агенция по заетостта. Експертите обясняват спада с по-топлото време, което позволява на компаниите да наемат повече работници за работа на открито, например в строителния сектор. Сезонно коригираната безработица се е понижила от 11.4% през миналия на 11.3% през този месец - поредният признак за възстановяване на германското стопанство. БВП на Германия може да нарасне с 2% тази година, смята индустриалното лоби BDI, срещу 0.9% миналогодишен ръст.
Във Франция корпоративните мениджъри през април са били най-оптимистично настроени за стопанството за последните пет години.
Еврото се засили допълнително след коментара на члена на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги за италианския вестник Месаджеро, че банковият борд ще повиши през юни основната лихва на еврозоната, ако икономическият растеж се ускори.
У нас междубанковият валутен пазар беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 328 млн. евро (641.5 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 9% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във