Банкеръ Daily

Пари и пазари

Берн е внесъл ударни количества руско злато

Вносът на руско злато в Швейцария е скочил до най-високото си равнище за последните повече от две години - индикатор, че по-големи количества кюлчета от страната са били претопени, за да се продават по-лесно.

Около 5.7 тона жълт метал на стойност 324 млн. долара е бил внесен от Русия от швейцарските рафинерии през август, показват данни на Швейцарската федерална митническа администрация - най-много от април 2020-а.

Доставен е бил руски метал, пристигнал от Обединеното кралство, посочва в официално изявление митническата служба на 20 септември. Митническите данни на швейцарците показват последното място, на което е бил претопен скъпоценния метал, а не откъде последно е пристигнал.

Руското злато се превърна в табу след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари. Новодобитият жълт метал бе санкциониран от САЩ, Европейския съюз и Швейцария, но кюлчетата, изнесени от страната преди 4 август, не попадат под забрана, уведоми на 20 септември митническата администрация на алпийския оазис.  

Някои инвеститори с налични руски златни пръчици могат да изявят желание да ги претопят в швейцарски рафинерии, за да ги направят продаваеми. Въпреки че физическото злато, добито преди началото на войната, все още може да бъде търгувано в повечето глобални центрове, включително в Лондон и в Цюрих, то е дамгосано от военните действия. Русия - вторият по големина производител на скъпоценния метал в света - доскоро беше основен доставчик на нови кюлчета на британския пазар.

Китай продължава да внася руско злато, въпреки че количествата остават занижени. Азиатският тигър е купил 0.3 тона от Русия през август - малка част от общия месечен внос от 182 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във