Банкеръ Daily

Пари и пазари

Berkshire Hathaway продаде акции за около 4 млрд. долара в американските авиокомпании

 Американската холдингова компания Berkshire Hathaway е продала, заради пандемията от коронавирус, всички свои акции в американските авиопревозвачи. Това обяви в събота, по време на телеконференция с участието на инвеститори, предприемачът Уорън Бъфет, който е и ръководител на конгломерата. „За авиокомпаниите светът се промени“, цитира го CNBC. „И не знам как се е променил, надявам се ситуацията да се коригира доста бърз.“.

Стойността на продадената хартия е оценена на приблизително 4 млрд. долара. Става дума за акции на United Airlines, Delta Airlines, American Airlines и Southwest Airlines. „Мисля че ндустрията на въздушния транспорт претърпя сериозни щети поради предписаните ограничения, причинени от събития, които са далеч отвъд това, което можем да контролираме“, уточнил предприемачът. „Ако ни харесва компанията, тогава купуваме колкото е възможно по-голям дял от нейния капитал и се стремим да го запазим възможно най-дълго“, добавил Бъфет. „И ако променим решението си, ние не се ограничаваме до половинчати мерки".

Корпоративният отчет на Berkshire Hathaway за първото тримесечие на 2020 г. бе представен в събота. Според резултатите, компанията е на нетна загуба от 49,7 млрд. долара Миналата година печалбата на компанията беше оценена на 21,7 млрд. долара. Както отбелязва CNBC, Berkshire Hathaway никога не е съобщавала толкова големи загуби.

Според последните оценки на Bloomberg Бъфет се нарежда на пето място в списъка на най-богатите хора в света. Богатството му се изчислява на 72 млрд. долара. Berkshire Hathaway притежава големи капиталови дялове в десетки компании. Сред тях са водещи американски банки и производители на оборудване. Но разпространението на корона вируса причини сериозни щети на американската икономика и доведе до значително намаляване на цената на акциите на много компании.

Особено трудна е ситуацията за въздушните превозвачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във