Банкеръ Daily

Пари и пазари

Беноа Кьоре: Bitcoin не издържа валутния тест

Беноа Кьоре

Силно колебаещата се стойност на Bitcoin прави невъзможно признаването на криптоактива за валута, коментира в интервю за телевизия "Блумбърг" шефът на Центъра за иновации на Банката за международни разплащания (БМР) - Беноа Кьоре. Той посочва, че виртуалната монета "не е издържала теста за парична единица и за средство за разплащания просто защото цената й варира рязко". Но пък "може да е инвестиционен инструмент".  

Кьоре смята, че е важно за глобалните централни банки да осигурят финансова сигурност на гражданите и предлага по-безопасни опции, които могат да ползват предимствата на технологичните иновации. Много институции в момента проучват перспективите да емитират дигитални версии на валутите си - стъпка, която би променила начина, по който работят парите и която същевременно им позволява да запазят контрола. 

"Централните банки са се концентрирали върху инструмент, който ще гарантира ликвидност, сигурност и който би могъл да се използва като суровина в глобалната система за разплащания" и поради това БМР "изучава потенциална цифрова валута" - каза в интервюто Кьоре. Той е убеден, че криптопарите имат място под слънцето, но те са различно нещо и не са инструмент за разплащания. 

В момента почти всички значими централни банки, включително и ЕЦБ, работят ударно по създаването на собствени цифрови валути. А БМР беше домакин на глобална виртуална конференция, посветена на иновациите във финансовата сфера. Тя беше открита на 22 март и приключи на 25 март. Темата на официалната среща на върха на финансовия и бизнес елит беше "Как централните банки внедряват иновациите в дигиталната ера".

В своето изказване в последния ден на форума председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - каза, че монетарните органи трябва да са в тон с бързата скорост на иновациите, а двама от колегите й се опитаха да оборят опасенията, че това ще дойде на висока цена.

"Не е вярно, че ЕЦБ планира да наложи още по-силно отрицателни лихвени проценти чрез дигитално евро", написаха във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" членът на изпълнителния борд на институцията Фабио Панета и Улрих Биндсейл - генерален директор по пазарна инфраструктура и разплащания в ЕЦБ. Те посочват в статията, че "докато има кеш хората могат да продължат да го държат при нулева лихва". А ЕЦБ, от своя страна, не би искала да изтегля значителни суми от депозитите в банките, защото няма интерес "да прекроява европейската финансова система".

Дузини централни банки разработват дигитални форми на паричните си единици: 

- Бахамите пуснаха цифрова валута, наречена "Sand Dollar" (в превод "пясъчен долар"), през 2020-а;

- Бразилия планира да пусне в обращение дигигален реал през 2022-а;

- Канада разработва инфраструктура, необходима за цифрова валута, но засега не планира емисия на виртуални пари;

- Китай пусна пилотно дигитален юан в някоко големи градове с цел по-широкото му приложение през 2022-а;

-  Еврозоната проучва потенциално цифрово евро и през април трябва да реши дали да продължи работата по него;

- Япония планира експерименти с дигитална валута през тази пролет;

- Русия възнамерява да пусне пилотно цифрова валута до края на годината;

- Швеция отложи пилотната емисия на "е-крона" през 2022-а;

- Обединеното кралство има амбиции да разработи дигитална валута, но все още е в проучвателна фаза;

- Венецуела пусна цифрово "Petro" през 2018-а, гарантирано с петролните резерви на страната, но проектът се провали;

Източници на горната иформация са Атлантическият съвет и агенция "Блумбърг" 

Facebook logo
Бъдете с нас и във