Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" вече е най-едър собственик на държавен дълг

"Бенк ъф Инглънд" е най-едрият собственик на британски правителствен дълг, изпреварвайки частните инвеститори,  след като паричните стратези ускориха покупките на облигации, за да подкрепят икономиката срещу ударите на пандемията. Английските централни банкери притежават британски ДЦК за 741 млрд. паунда - повече от вложенията на задграничните инвеститори и на пенсионните и застрахователните компании - двете най-големи групи от частни кредитори на британския кабинет, по данни на Офиса за управление на дълга. Делът на "Бенк ъф Инглънд" от емитираните английски облигации е бил над 30% към края на септември 2020-а, показва официалната информация.

Скоростта, с която Английската централна банка гради позиции в британски правителствен дълг е шокираща, коментират експерти. Те отбелязват, че иституцията е напът да стане собственик на половината конвенционални облигации, емитирани до края на 2020-а, след като започна интензивните им покупки през 2009-а. 

Паричният комитет на "Бенк ъф Инглънд" гласува през март да бъде запазен размера на програмата за придобиване на дългови книжа за 150 млрд. паунда през тази година. До края на 2021-а този план за парични стимули ще вкара в баланса на английските централни банкери активи за общо 895 млрд. паунда, акумулирани откакто започват покупките на облигации през 2009-а по време на глобалната финансова криза. 

Ръстът на инвестициите в британски облигации на "Бенк ъф Инглънд" се случва след години на сравнително стабилно присъствие на местните вложители в тези активи, които са най-едрите кредитори на Лондон, следвани от чуждестранните инвеститори.

Анализатори предупреждават, че растящият дял на британски облигации в портфейла на "Бенк ъф Инглънд" може да натисне надолу цените на книжата когато институцията започне да оттегля подкрепата си за националното стопанство след овладяването на пандемията. Те прогнозират, че банката може да започне да забавя седмичните си покупки по някое време през тази година, а банковият паричен комитет очаква да приключи програмата си за покупка на облигации "около края на 2021-а". Това вероятно ще се случи успоредно с намеренията на правителството да продължи да тегли големи заеми, за да подкрепи възстановяването от пандемията. Тази комбинация е в състояние да тласне нетното предлагане на британски дългови книжа до най-високото равнище в историята. От следващата фискална година количеството дългови книжа, достъпни за частните инвеститори, се очаква да нарасне с 30% над предишния рекорд от нетно предлагане, поставен през 2010-а. 

Някои експерти очакват, че новите емисии ще носят по-висока доходност. Други пък твърдят, че в дългосрочен план по-високото предлагане и по-голямото количество дълг няма да са достатъчни, за да мотивират по-висока годишна възвръщаемост. И че лихвената политика на "Бенк ъф Инглънд" е ключовият мотор за пазарите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във