Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" увеличи стимулите за националното стопанство

"Бенк ъф Инглънд" разшири програмата си за покупка на облигации с по-щедрите от очакваните 150 млрд. брит. паунда. Това е четвъртият по ред от март насам кръг от стимули в помощ на националната икономика, който трябва да помогне на националното стопанство при втората вълна от рестрикции срещу разпространението на пандемията от коронавируса.

На официалното съвещание на английските парични стратези на 5 ноември председателят на институцията Андрю Бейли и колегите му гласуваха единодушно за увеличение на целевите покупки на държавен дълг до 875 млрд. паунда и за запазване на базовата лихва на Острова на досегашния рекордно нисък  0.1 процент. С 20 млрд. паунда се завишава и целевото количество на корпоративните облигации, които трябва да купи "Бенк ъф Инглънд", с което общият размер на програмата скача до 895 млрд. паунда. 

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак трябва да обяви до края на деня и удължаване на програмата за подкрепа на заетостта след 2 декември, съобщи вестник "Сън", като се позова на свои източници. Подобни двойни стимули ще продължат досегашния подход на икономическата политика, която е сред най-добре координираните в развитите държави и която спечели адмирациите на МВФ.  

Покупките на допълнителните количества активи ще започнат през януари и ще приключат до края на 2021-а. Паричните стратези изразиха готовност да увеличат количествата придобити облигации при рязко влошаване на работата на пазарите и ще предприемат "всички необходими допълнителни мерки", за да постигнат целевите 2% годишна инфлация. 

Британският паунд реагира положително на новините и в обедната търговия на 5 ноември се разменяше срещу грубо 1.3030 щ. долара. 

"Бенк ъф Инглънд" преоцени икономическите си прогнози, като очакванията й са за 2% спад на БВП на Острова през четвъртото тримесечие и с рекордните 11% срив за цялата 2020-а - доста над мартенската й оценка за 9.5% икономически спад. Банкерите понижиха и предвижданията си за растежа през третото тримесечие - от предишните 18.3 на 16.2 процента. 

Задълбочава се и кризата на пазара на труда на Острова: през последните дни известни имена като "Сейнсбъри" и "Джон Люис" обявиха, че планират съкращения на работните места.

"Бенк ъф Инглънд" прогнозира безработицата да достигне върховите 7.75% през второто тримесечие на 2021-а, а БВП да се увеличи със 7.25% през идната година и да достигне предкризисните си равнища не по-рано от първото тримесечие на 2022-а.

Според икономисти на "Кепитъл икъномикс" инфлацията на Острова ще е в близост до 1.5% в края на 2022-а, което ги кара да предполагат, че "Бенк ъф Инглънд" ще трябва да продължи да увеличава стимулите за икономиката на страната. 

Министър Сунак пък ще говори пред парламента на 5 ноември за огромната подкрепа на кабинета за националното стопанство, довела до скок на публичния дълг в резултат на правителствените разходи. Голяма част от тези дългови инструменти са купени от "Бенк ъф Инглънд", което на практика означава монетанизация на държавните задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във