Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Бенк ъф Инглънд ще пуска пластмасови пари

Английската централна банка планира да емитира пластмасови банкноти, съобщи в началото на седмицата Sky News. В тръжните документи за подновяване на контракта за печатане на пари банковото ръководство е включило клауза за изработване на пари на полимерна основа, съобщил достоверен източник.


Редица държави вече използват пластмасови банкноти, които са по-трайни от традиционните хартиени и също могат да съдържат холограми и други средства за защита срещу фалшификации. Сред тях са Австралия, Румъния, Виетнам, Мексико и Малайзия. Например австралийската банкнота от 5 долара се износва средно за 40 месеца, докато английските 5 лири - за около шест месеца.


Между 2003-а и 2011-а Бенк ъф Инглънд е получила свидетелства за повредени банкноти от огън и наводнения за 8625 хил. англ. лири, за изпрани купюри за 747 хил. лири и за изядени или сдъвкани хартиени пари за 946 хил. лири. Общата стойност на развалените банкноти през този период е била 263 млн. англ. лири.


Новият контракт за печатане на пари ще е валиден от 2015-а до 2025-а или 2028-а. Бенк ъф Инглънд е планирала период за консултации от поне 12 месеца преди да направи каквито и да било промени, защото смяната на пренастройка на материала на банкнотите е свързано с банкоматите и машините за продажба на стоки.


Говорител на Бенк ъф Инглънд заявил пред Sky News, че в генералната програма за проучвания и развитие на институцията е залегнала оценката на всички плюсове и минуси на различните елементи. Засега няма решение да се печатат банкноти върху пластмасова основа.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във