Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" ще финансира директно правителството

"Бенк ъф Инглънд" ще финансира директно допълнителните разходи на британския кабинет, съобщиха официално от "Даунинг стрийт" 10 на 9 април. Мярката е временна и ще позволи на финансовото министерство да заобиколи пазарите на държавни облигации. Тя показва острия недостиг на налични пари, с който правителството се сблъсква през последните седмици и който не може да бъде задоволен незабавно от пазара на ДЦК.

В официално съобщение до финансовите пазари кабинетът обяви, че ще увеличи размера на правителствената сметка в централната банка (познат от край време като "Ways and Means Facility"), който традиционно не надхвърля 400 млн. брит. паунда. Сметката позволява ползването на краткосрочен овърдрафт за гарантиране на плавното насочване на държавни средства. Увеличението, чиято стойност не се уточнява, ще позволи на министрите да харчат повече пари в краткосрочен план без да се правят емисии на държавни облигации. При подобен подход по време на финансовата криза от 2008-а сметката на британския кабинет в "Бенк ъф Инглънд" набъбна за кратко до 20 млрд. паунда.

Политиците обещават, че директното финансиране от централната банка ще е "временно и за кратък срок". И допълват, че ползвания овърдрафт ще се погаси колкото е възможно по-бързо преди края на годината. 

Преди по-малко от месец "Бенк ъф Инглънд" обяви, че има малка вероятност да използва правителствената сметка. В интервю за журналисти на 18 март банковият председател Андрю Бейли каза, че Ways and Means Facility е просто "историческа особеност". И че за момента правителството може да се самофинансира. На 5 април, пред "Файненшъл таймс", Бейли отхвърли идеята да се използва монетарно финансиране за овладяване на пораженията от коронавируса върху икономиката на страната.

Очевидно, банкерът не се е "допитал" до COVID-19, който променя обстановката буквално с часове. Великобритания трябва да намери допълнителни 130 млрд. паунда за текущата фискална година заради огромните разходи по овладяване на заразата и силно редуцираните приходи в хазната, пресмята Института за фискални изследвания. Което ще качи общия размер на необходимото финансиране над 290 млрд. паунда или близо 13% от БВП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във