Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" предупреждава за рязка пазарна корекция 

Високата пазарна оценка на финансовите активи може да претърпи рязък обрат, ако инвеститорите преоценят перспективите за възстановяване от COVID-19 и се появят признаци за сериозен ръст на риска, поеман от инвестиционните банки, предупреди "Бенк ъф Инглънд". 

Комитетът за финансова политика на британската централна банка посочва в официално изявление след съвещанието си на 8 октомври, че вече има доказателства за повишени рискови нагласи на ред финансови пазари в сравнение с равнищата им в исторически план.  

Борсовите индекси достигнаха рекордно високи стойности през последните месеци в резултат на залозите на инвеститорите на мощен растеж след пандемията. Но повишеният инфлационен натиск, който се усилва през последните дни, се превръща в сериозна опасност и растежът става по-проблемен с оглед на сривовете в продоволствените вериги. Домакинствата във Великобритания и на други места по света очакват допълнителен удар върху доходите си от скока на цените на енергията.

Комитетът за финансова политика отбелязва и несигурността, произтичаща от начина, по който най-големият китайски имотен предприемач "Евъргранд груп", би могъл да посрещне финансовите си задължения. 

"Неуправляем фалит би поставил в риск целия сектор на недвижими имоти на Китай с потенциал за разпространение в международен мащаб", твърдят банкерите.

Тазгодишните стрес тестове, които "Бенк ъф Ингланд" проведе на кредитните институции от Острова, показват, че те ще могат да се справят с рязък низходящ обрат на азиатския гигант и на Хонконг и със значими корекции на цените на глобалните активи, допълват членовете на комитета. 

Експертите на британската централна банка не откриват сериозни доказателства за облекчаване на кредитните стандарти на английските кредитори, въпреки че жилищните цени са достигнали равнища, наблюдавани за последен път преди финансовата криза през 2008-а. 

"Бенк ъф Инглънд" очаква инфлацията на Острова да надхвърли 4% тази зима и да остане висока поне до лятото на 2022-а преди да се охлади и да се доближи до целевите 2% годишно. Анализатори обаче предупреждават, че инфлационните стойности могат да скочат още през идните месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във