Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" понижи лихвите

На извънредно съвещание в ранното утро на 11 март Английската централна банка понижи основната лихва на Острова с 50 базови пункта - до рекордно ниските 0.25 процента. В опит да помогнат на бизнеса, поразен от разпространението на коронавируса и от поредната война за цените на петрола, паричните стратези приеха и нова програма, позволяваща на компаниите лесен и евтин достъп до кредитиране. Те намалиха количеството капитал, което банките са задължени да държат по сметките си в "Бенк ъф Инглънд". Председателят на институцията Марк Карни и колегите му гласуваха единодушно мерките. Решението им бе обявено преди отварянето на пазарите в Обединеното кралство.

Действията на "Бенк ъф Инглънд" следват направената преди седмица лихвена редукция на Федералния резерв с 50 базови пункта. И се случват ден преди официалното съвещание на управителния съвет на Европейската централна банка на 12 март, на което се очаква да се приемат сериозни парични стимули.  

Базовият британски борсов индекс се повиши с 1.6% след обявяването на решението на "Бенк ъф Инглънд". Британският паунд първоначално се обезцени с 1.3% към еврото - до най-ниската си цена от октомври 2019-а, но впоследствие компенсира почти цялата загуба. 

Засега няма насоки за бъдещата парична политика на английските централни банкери, може би защото от началото на идната седмица институцията ще има нов председател - Андрю Бейли. Той ще замени Карни, за когото извънредните решения на 11 март са последните начело на "бенк ъф Инглънд". Анализаторите не изключват на редовното съвещание на централната банка на 26 март да има нови лихвени редукции и още мерки, ако условията се влошат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във