Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" ограничава полетите на персонала

Британската централна банка може да ореже количеството мили, които персоналът й да пропътува по въздух, за да се вмести във все по-стриктните целеви параметри за опазване на околната среда. Изпълнителният директор на институцията Сара Брийдън, която отговаря за финансирането на инициативите за борба с климатичните промени, съобщи, че паричните стратези ще бъдат насърчавани да заменят задграничните пътувания с виртуални съвещания дори след отпадането на рестрикциите заради пандемията от коронавируса. 

Въглеродните емисии на "Бенк ъф Инглънд" вече са намалели със 74% - девет години по-рано от поставената цел за редукция с 63% до 2030-а. Предстои да се изпълни банковият аганжимент за нулеви емисии до 2050-а, но ще бъдат положени усилия да се постигне нещо повече, обещава госпожа Брийдън. 

Британската централна банка обяви през май, че ще вземе под внимание целевите параметри на правителството при покупките на активи на финансовите пазари. Това ще засегне всяка бъдеща сделка и реинвестиция от банковата схема за придобиване на корпоративни облигации в размер на 20 млрд. паунда - една от извънредните мерки за стимулиране на стопанството на Острова по време на кризата от коронавируса. Централните банкери обещаха да инвестират в зелен корпоративен дълг навсякъде където е възможно. 

На 8 юни "Бенк ъф Инглънд" започна и първия си разширен стрес тест за способността на британската финансова система да се съобрази с промените в климата. Проверките трябва да оценят доколко стабилни са най-големите банки и застрахователи на страната на стресови ситуации, произтичащи от прехода към нулеви въглеродни емисии през идните десетилетия, както и от влиянието на екстремните природни явления. Резултатите ще бъдат публикувани през май 2022-а. 

Тестът ще се основава на три сценария с 30-годишен времеви диапазон: бързи действия на правителството за справяне с климатичните промени; закъсняла реакция или никакви допълнителни мерки. Всеки сценарий ще се изпробва при два основни вида риск. Единият е физически - като пожари и наводнения, предизвикани от екстремни температури. Вторият ще обхване рискове, произтичащи от прехода към по-благоприятен за околната среда бизнес, който може да доведе до внезапни колебания на оценките на активите.  

Резултатите от проверките няма да се използват за определяне на капиталови изиквания, но ще очертаят рамката за бъдещата работа на регулаторите и за начините, по които те да помогнат на фирмите да моделират по-добре влиянието на климата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във