Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бенк ъф Инглънд" изненада с увеличение на лихвите

"Бенк ъф Инглънд" повиши на 16 декември основната си лихва от 0.1% на 0.25 процента. И стана първата голяма глобална централна банка, качила кредитните разходи, откакто пандемията от коронавируса порази световната икономика. Втората изненада за инвеститорите е, че британските централни банкери обосноваха решението си с появилите се предупредителни признаци, че инфлационният натиск може да стане по-продължителен, въпреки нашествието на вариант "Омикрон" на Острова.    

Британският паунд одобри лихвеното увеличение и поскъпна с почти цял цент към щатския долар до най-високата си котировка от 30 ноември досега. В късния следобед на 16 декември английската валута се разменяше срещу 1.3345 долара. Силно чувствителните към промяната на лихвените проценти двегодишни британски ДЦК повишиха доходността си с 9 базови пункта - до 0.58% - най-високата стойност от 1 декември.  

Лихвеното решение бе взето на последното за тази година редовно съвещание на деветчленния паричен комитет на "Бенк ъф Инглънд" на 16 декември с 8 гласа "за" и 1 глас "против". Банкерите предупредиха, че има голяма вероятност за по-нататъшни увеличения на лихвите. Основният мотив е очакваната през апри 2022-а годишна инфлация от 6% - тройно по-висока от целевите 2% на "Бенк ъф Инглънд". Инвеститорите пък вече са остойностили изцяло още едно повишение до 0.5% до съвещанието на британските парични стратези през март 2022-а и очакват ръст до 1% до идния септември.  

Същевременно, паричните стратези гласуваха единодушно да оставят в сила програмата за покупка на облигации в утвърдения обем от 875 млрд. паунда. Банкерите купиха също корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

"Бенк ъф Инглънд" намали прогнозата си за растежа през декември и за първото тримесечие на 2022-а заради очаквания "много висок брой инфектирани от Омикрон за кратък период от време". Централните банкери обаче подчертаха, че Великобритания и световната икономика са били в "твърде различно" положение в началото на пандемията и инфлацията в страната в момента е много висока. Те посочиха и "възходящите рискове", произтичащи от тренда на трудовите възнаграждения, както и малкото признаци за ръст на безработицата след края на правителствената програма за подкрепа на заетостта, която приключи на 30 септември. 

Два дни преди съвещанието на паричния комитет на "Бенк ъф Инглънд", МВФ прикани институцията и британското финансово министерство да работят заедно, за да овладеят бързо нарастващия инфлационен натиск, застрашаващ дългосрочната перспектива за растеж на Острова. Опасенията на Фонда са, че инфлацията във Великобритания може да скочи до 5.5% през пролетта на 2022-а - близо три пъти над целевите 2% годишно. 

Според експертите на МВФ растежът на страната клони към "леко понижение" заради рестрикциите за предпазване от коронавируса, като БВП вероятно ще остане с 2-2.5 процента под предпандемичния тренд. Международният кредитор подчерта, че "Омикрон може да удължи инфлационния натиск, но ако той или други бъдещи варианти са по-заразни, това може да потисне доверието и потреблението, и да понижи инфлацията". Въпреки високата степен на несигурност обаче, МВФ смята, че "трябва да се прекратят изключителните мерки на парична подкрепа, въведени през 2020-2021-а". 

Икономистите на Фонда препоръчват на "Бенк ъф Инглънд" да започне за изтегля програмата за покупка на активи при "най-ранната възможност". А министертвото на финансите би могло да понижи инфлацията като пренастрои фискалните си планове, въведе по-високи данъци, за да овладее извънредното потребление и след няколко години да поотпусне колана, за да подкрепи растежа. МВФ призовава финансовото ведомство да повиши данък богатство, въпреки че британската данъчна тежест е на най-високите си равнища от 50-е години на миналия век, и да използва средствата за бъдещи разходи. 

МВФ запази прогнозата си за растежа на Острова на 6.8% през тази година и 5% през идната, с известно временно забавяне през първото тримесечие заради новите рестрикции. В дългосрочен план обаче увеличението на БВП ще се установи на 1.5%, като BREXIT ще отнема 2.5% от продукта заради намаления внос и имиграцията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във