Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Бенк ъф Джъпен" с "удобни" попълнения

Хитоши Сузуки

Японският парламент номинира Хитоши Сузуки и Гоши Катаока за членове на борда на "Бенк ъф Джъпен". Те трябва да сменят двама "дисиденти", чийто мандат изтича на 23 юли. Те често оспорваха посоката, в която банковият председател Харухико Курода тласка паричната политика на страната. Кандидатурите трябва да бъдат одобрени от двете камари на парламента, в които управляващите имат мнозинство.

Шестдесет и три годишният Сузуки, който е член на борда на одиторите на "Бенк ъф Токио-Мицубиши Ю Еф Джей", ще замени Такахиде Киючи. А 44-годишният Катаока - икономист на "Мицубиши Ю Еф Джей рисърч енд кънсълтинг", ще заеме мястото на Такехиро Сато. Въпреки че бордът на "Бенк ъф Джъпен" прокарваше успешно политиката на Курода със седем гласа "за" и два "против", през последните повече от 12 месеца съотношението "увисна на косъм" (5:4) в полза на въвеждането на отрицателни лихвени проценти през януари 2016-а.

Катаока е смятан за поддръжник на по-щедрата парична политика и ще увеличи подкрепата за агресивните стимули на Курода. Сузуки пък се очаква да помогне с познанията си в областта на търговските банкови операции и на финансовите пазари в Япония и зад граница.

Катаока е защитил докторат по философия в университета "Кейо" в Токио и е специализирал макроикономика, икономическа теория и практическо приложение на икономиката. Член е на кейнсианската общност.

Сузуки е учил икономика в университета "Кейо" и е защитил магистратура в университета в Ню Йорк. Работи в "Мицубиши банк" от 1977-а, заемал е различни длъжности, а от 2016-а е член на борда на одиторите на групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във