Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БЕЛИЯТ ДОМ ТАЙНО ПОДКРЕПЯЛ ПО-ЕВТИНИЯ ДОЛАР

Щатският долар се движеше надолу-нагоре през седмицата под влияние на догадките на валутните дилъри дали Федералният резерв ще спре за отдих, или ще продължи да увеличава основната лихва на Съединените щати. Трудностите в преценките идват от последния коментар на централните банкери, че бъдещите действия в тази насока ще зависят изключително от икономическите данни.
През седмицата бяха публикувани основните инфлационни показатели на САЩ. Базовите потребителски цени (без хранителните и енергийните продукти) са се увеличили с 0.1% през миналия месец, съобщи министерството на труда на 16 май. Априлският индекс на потребителските цени е скочил с 0.6% спрямо март и с 3.5% на годишна база. Базовата му съставка пък за втори пореден месец се увеличава с 0.3%, а годишният й скок е 2.3 процента. От началото на 2006-а насам индексът на потребителските цени се е повишил с 5.1% годишно срещу 4.6% ръст за същия период на 2005-а. Априлските средноседмични доходи, коригирани съобразно инфлацията, са нараснали с 0.2% спрямо март и с 4.1% на годишна база. Използваемостта на мощностите е била 81.9% - почти на горната граница, над която анализаторите очакват по-силен инфлационен натиск. Тези данни могат да наложат още лихвени увеличения от страна на Федералния резерв.
Строителите обаче са излели основите на по-малко нови жилищни сгради през април - броят на започналите строежи е намалял със 7.4 процента. А разрешителните за строеж - показател за бъдещата активност в сектора, са паднали с 5.4% през същия месец. Априлският индекс на водещите индикатори, който е показател за икономическата активност след три до шест месеца, неочаквано се е понижил с 0.1%, след като през март отчете 0.4% ръст. Тези данни подсказват, че Федералният резерв не е под натиск да предприеме агресивни лихвени увеличения и са доказателство, че стопанството забавя растежа си.
Щатската парична единица е поевтиняла с 6.7% към японската и с 4.4% към еврото, откакто на 21 април финансовият елит на Г-7 призова азиатските държави да разрешат на валутите си да поскъпнат, за да се балансират търговските потоци. Очевидно инвеститорите обръщат повече внимание на структурните дисбаланси - растящите търговски противоречия и на коментарите от някои централни банки, че купуват по-малко долари за резервите си, което засилва натиска върху зелените пари. В отчета си пред банковата комисия на Сената на 18 май финансовият министър на САЩ Джон Сноу отново призова за по-силни азиатски валути и за по-гъвкав обменен курс на китайския юан.
Проучване на мнението на 204 парични мениджъри, които управляват общо 601 млрд. щ. долара по света, проведено между 5 и 11 май от американската инвестиционна банка Мерил Линч, показва, че 66% от анкетираните смятат, че щатският долар най-вероятно ще поевтинява през идната година. Това е най-песимистичната прогноза от април 2001 г. насам, когато финансовата институция започва да прави тези анкети. Щатският финансов всекидневник Уолстрийт джърнъл пък писа, без да цитира източник, че Белият дом искал по-слаба местна валута, за да стимулира износа от страната, и негласно подкрепял случващото се на международните междубанкови валутни пазари.
Икономическите данни от еврозоната бяха противоречиви. Индексът на доверие на институционалните инвеститори и на анализаторите в Германия, изчисляван от Центъра за европейски икономически проучвания ZEW, най-неочаквано е паднал от 62.7 точки през април на 50 през този месец. Експертите очакваха 60 пункта стойност на показателя. Загубите на единната европейска валута обаче бяха ограничени, защото коментарите на някои официални представители на Европейската централна банка засилиха спекулациите, че през юни тя ще увеличи основната лихва. Членът на управителния съвет Кристиян Ноайе заяви в интервю, че очакванията за три нови лихвени увеличения изглеждат резонни, тъй като перспективите за стопански растеж нарастват. А неговият колега Клаус Либшер сподели пред финансовия всекидневник Файненшъл таймс, че смята за необходимо по-нататъшно затягане на монетарната политика. По негова оценка европейските бизнесмени не са прекалено обезпокоени от поскъпването на еврото спрямо щатския долар и валутният курс, макар и много важен, не е единствен фактор в сметките.
Инфлацията в еврозоната се ускорява. Индексът на потребителските цени на общността се е повишил с 0.7% през април в сравнение с март, съобщи статистическата служба от Люксембург на 17 май. Най-висок скок е отчетен в енергията, докато хранителните продукти не са поскъпнали през април спрямо мартенските си стойности.
Временен рязък спад на еврото към 13 от 16-те най-интензивно търгувани валути, които следи Блумбърг, настъпи в средата на седмицата след коментара на френския финансов министър Тиери Бретон, че силно поскъпване на единната европейска парична единица не е добре дошло.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 319 млн. евро (624.6 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 5.7% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във