Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бегълците от коронавируса обсаждат валутните убежища

Смъртните случаи, причинени от китайския коронавирус надхвърлиха по брой починалите по време на избухналата преди 17 години епидемия от ТОРС, а Световната здравна организация предупреди за разпространение на смъртоносния вирус между лица, които не са посещавали Китай. Тези новини повишиха котировките на американския долар към еврото до най-високата им стойност за последните четири месеца, както и цените на златото, на американските борсови индекси и на базовите десетгодишни щатски облигации. Валутни анализатори посочват, че това е типична защитна реакция срещу коронавируса, която "убива активите на развиващите се пазари и облагодетелства долара, а в по-малка степен - японската йена и швейцарският франк".

Ръстът на франка е особено мощен към еврото - швейцарските пари са най-скъпи към единната европейска валута от три години насам. Швейцария пък отново се върна в списъка на САЩ на страните, които са под наблюдение за валутни манипулации. Всъщност само едно изискване отделя алпийския оазис от включването му в листата на валутните манипулатори, в който попадат всички страни с излишък по текущите им сметки със САЩ в размер на 2% от БВП. Другите показатели са редовните интервенции на националните валутни пазари и двустранен търговски излишък с Америка от 20 млрд. щ. долара нагоре.

Държавите, които отговарят на два от посочените три критерия, влизат в "листата" за наблюдение. Именно в нея бе върната Швейцария в началото на годината заради двойния си излишък - по текущата сметка и по двустранния търговски оборот. В допълнение  американците предупредиха, че валутните интервенции на Берн "са нараснали чувствително" и щатските власти настояват за по-навременно и редовно огласяване на подробности за пазарните намеси. 

Силният франк, който е една от най-активно търгуваните и купувани валути заради убедителния си статус на спасително убежище при кризи, вреди на местните износители и принуждава централната банка да вземе мерки за овладяване на ръста му. Тя пък няма кой знае колко възможности извън интервенциите, защото отдавна е свалила лихвите под нулата. Едва ли ще помогнат и перманентните уверения на банковия председател - Томас Йордан, че намесите на институцията на пазара не целят постигането на конкурентно предимство пред другите държави, а възпиране на прекалено мощния ръст на франка, провокиран от външни за страната фактори.

Оттук нататък предстои да видим дали Националната банка на Швейцария ще се поддаде на американския натиск и ще спре пазарния си гастрол, или ще продължи да защитава националния интерес. Ако проблемите, които вижда САЩ, не се решат, Вашингтон може да наложи ограничения на чуждестранните инвестиции на страната и да потърси подкрепа от МВФ. Фондът обаче вече се произнесе, че монетарната политика на швейцарските централни банкери е "подходяща".

Потенциална мишена за американците може да стане износът на Швейцария за САЩ, който е за над 40 млрд. щ. долара годишно. Лъвският дял от тези продажби обаче се пада  на фармацевтични компании, включително на медикаментите за лечение на рак, произвеждани от Roche Holding, и за генна терапия на  Novartis. Така че евентуални наказателни мита едва ли ще ограничат търсенето.

Не е за пренебрегване и "жокера" на Берн - страната представлява официално САЩ в Иран. И посредничеството й в диалога между Вашингтон и Техеран вероятно е допринесло за предотвратяването на война в началото на тази година.

Доколкото реакциите на американския президент Доналд Тръмп са трудно предвидими, не е ясно дали няма да станем свидетели на нова търговска война. Макар че Швейцария е прекалено дребна за мегаломанските изяви на Тръмп.

В европейската валутна търговия на 11 февруари швейцарската валута се търгуваше силно - 1.067 франка за едно евро и 0.978 франка за един щ. долар. А на Свети Валентин цените котировките бяха в близост до 0.98 франка за един долар и 1.0646 франка за едно евро. Предвид опасния флирт на двойката евро/франк до ключовото техническо ниво от 1.07 франка за едно евро, по-категоричният му пробив може да доведе до остър срив на единната европейска валута и до нови интервенции на националната банка на Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във