Банкеръ Daily

Пари и пазари

БДЖ ще получи 100 млн. лева за нови влакове

БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД ще получи до 100 млн. лева целево финансиране през 2020 г. за новите влакове. Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов подвижен състав за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД“ беше одобрен от правителството на днешното му заседание.

В началото на седмицата бе обявено, че "БДЖ - Пътнически превози" обявява процедура за застраховка имущество на релсови превозни средства. Прогнозната стойност на поръчката е 18.7 млн. лв. без ДДС и с включен 2% данък застрахователна премия. Поръчката е за срок от 5 години. Тя е разделена на три позиции: застраховка "Имущество" за дълготрайни материални активи (близо 185 хил. лв. от общата цена); застраховка "Релсови превозни средства" на 22 броя дизелови и на 24 електромотрисни влакове "Сименс Дезиро" (близо 12 млн. лв); и застраховка "Релсови превозни средства", от които 128 броя локомотиви, 466 броя вагони и 10 броя електромотрисни влака серия 32 (6.5 млн. лв.).

На 4 юли пък правителството отпусна 104 млн. лв. на дружеството, за да се разплати с облигационерите. Сумата трябва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.  Решението бе взето, след като сметките на БДЖ бяха блокирани от кредиторите по втория облигационен заем и централата на компанията в центъра на София беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител. Тогава от дружеството обявиха, че ако не получат помощ, БДЖ трябва да спре работа. Това бе втората финансова намеса на правителството в полза на БДЖ от тази година. През пролетта вече беше отпуснат заем на БДЖ от 30.1 млн. лв., който също трябва да бъде върнат до края на 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във