Банкеръ Daily

Пари и пазари

БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив

Парен локомотив от серия 01.23. Снимка: БДЖ.

Поради големия интерес към ретро подвижния състав, БДЖ организира още едно празнично атракционно пътуване за всички свои клиенти. По повод Деня на Независимостта на България на 22 септември по маршрута София-Черепиш-София ще се осъществи специалното пътуване с парния локомотив № 01.23, а композицията ще е в състав от шест вагона.

Атракционният влак ще отпътува от Централна гара София в 09:10 ч., а в обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир "Успение Богородично" и да разгледат музейната част в комплекса. Продажбата на билети за пътуване с атракционните влакове започва от днес на билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. БДЖ проведе наскоро и друго атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград, организирано по повод Деня на Съединението на България.

Парният локомотив от серия 01.23 има богата история. Той е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur в Швейцария през 1935 г. През 1979 г. локомотив 01.23 е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция "Железопътно наследство", а през 1988 г. е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 г. локомотивът обслужва влака "Ориент експрес" при преминаването му през България. През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във