Банкеръ Daily

Пари и пазари

BCG прогнозира бум на пазара на безкасови плащания

Приходите на платежния пазар в света до 2030 г. могат да се увеличат до 2,9 трилиона долара, което е почти два пъти повече в сравнение с 2020 г., а Русия ще може да засили световното си лидерство. Това се посочва в съобщение за пресата на Boston Consulting Group (BCG) по доклада на BCG „Глобален пазар на платежни услуги 2021: Тарифи за растеж“.

Растежът на приходите през следващите пет години вероятно ще се наблюдава във всички региони, сочи докладът. Вероятно през 2020-2025 г. Азиатско-тихоокеанският регион ще запази лидерската си позиция и ще демонстрира годишен ръст на приходите (CAGR) на ниво от 8,8%. Следват Латинска Америка (8,3%), Близкия изток и Африка (6,9%), Северна Америка (5,8%) и Европа (5,3%).

В документа се казва, че през 2020 г. приходите на световния пазар на плащания са намалели само с 2,5% в сравнение с 2019 г. и са в размер на 1,5 трилиона долара. Но вероятно ще достигнат 2,9 долара до 2030 г. Авторите на доклада идентифицират няколко световни тенденции, които ще доминират в платежната индустрия през следващите години. По -специално, цифровите екосистеми и специализирани софтуерни решения ще играят все по-важна роля в тази индустрия, тъй като на пазара навлизат технологични гиганти, интегрирани доставчици на софтуер и финтех компании, а банките проявяват по -голяма ангажираност.

Придобиването на търговци ще поддържа най-високите темпове на растеж в целия платежен сектор. Средният годишен темп на растеж (CAGR) се очаква да се върне до 11,3% през следващите пет години, близо до средния преди пандемията - 11,8% между 2015 и 2019 г. Авторите на доклада смятат, че през 2020-2025 г. приходите на емитентите могат да се увеличат със 7,6%. Този показател за разплащателните мрежи може да нарасне с 11,4%. Тази цифра е близка до средногодишните темпове на растеж (CAGR) съответно 9,4% и 11,2%, които бяха наблюдавани в петгодишния период преди началото на пандемията.

Пулът от приходи от корпоративни плащания се очаква да се възстанови бързо, като темповете на растеж от около 6,6% до 2025 г. Очаква се нова вълна от финансови и технологични компании, специализирани в плащания с криптовалута и децентрализирано финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във