Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции върнаха оптимизма

Сравнително спокойно живяха финансовите пазари през седмицата, но някои наблюдатели подозират, че това може би е поредно затишие преди буря. Случайно или не, през уикенда се очаква сериозен ураганен удар по източното крайбрежие на САЩ. Часове по-рано инвеститорите ще затаят дъх, докато чакат изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Евентуално, трето поред, наливане на ликвидност от страна на Фед със сигурност би зарадвало биковете на финансовите пазари и би опровергало прогнозите за нова рецесия в развитите икономики. Но не би решило проблема с огромното количество дълг, който само се прехвърля от едно място на друго и в крайна сметка така само се отлага неизбежното.
Междувременно пазарите продължиха да се лутат между двете крайности, подготвяйки се за кулминацията на продължаващата вече повече от месец борсова буря. В такава напрегната обстановка обикновено страдат най-слабите звена в системата. Ако изключим очакваната непривлекателност на цикличните сектори, финансовите компании бяха тези, които понесоха най-големи загуби през последната седмица.
Банковите акции по света бяха лидери в спада, което принуди част от тях почти всекидневно да доказват своята стабилност в опит да отбият атаките на спекулативни играчи, заложили на още по-големи понижения в цените. Такава роля игра една от най-големите банки в САЩ - Bank Of America, която от седмици упорито отрича да има нужда от каквато и да е финансова инжекция, докато ... накрая самият Уорън Бъфет инвестира 5 млрд. щ. долара под формата на привилегировани акции на банката. Подобна стъпка преди около три години успя да предотврати финансов Армагедон, след като Бъфет инвестира същата сума в Goldman Sachs. Както тогава, така и днес инвеститорите се довериха на преценката на мъдреца от Омаха, както наричат легендарния 81-годишен инвеститор, което, поне засега, успокои страстите преди важната реч на председателя на Фед в петък (26 август).
На фона на лутащата се между двете крайности търговия на световните пазари БФБ-София се превърна за пореден път в остров на спокойствието. Книжата на публичните банки, търгувани у нас, дори успяха да се харесат на инвеститорите, правейки ги едни от най-добре представящите се книжа през седмицата (от 22 до 26 август).
В същото време обаче опитите за поскъпване при останалите представителни за пазара ни публични компании срещаше твърдия отпор на продавачите и, поне засега, не дава повод за по-дългосрочен оптимизъм. Забавянето на световната икономика със сигурност ще се отрази на фирмите износителки, а такива са почти всички индустриални компании на БФБ-София. Това вече се осъзнава от инвеститорите, а скоро ще стане видно и във финансовите отчети на съответните дружества.
Каквото и да се случи през следващите два дни, краят на лятото даде заявка за интересна есен на фондовите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във