Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции - търсени и... евтини

S 250 477f1520 19e2 4e0f bb9a 73843fd164fe

Настроението на играчите на българския фондов пазар през септември беше далеч от оптимизма. Случващото се на международните капиталови пазари логично даде отражение и у нас. В крайна сметка търговията с акциите на публичните дружества не се отличи с нещо особено, а тези, които се явяваха на “БФБ-София”, търсеха начини да ги пласират или поне да свият загубите си, доколкото може.

За пореден месец инвеститорите не оставиха без внимание публичните банки и търгуваха сравнително активно акциите им. Те се представиха по различен начин през септември. Книжата на Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка бяха сред най-търсените, макар че котировките им не са сред най-атрактивните. Докато в същото време акциите на Българо-американска инвестиционна банка и на ТЕКСИМбанк през повечето борсови дни се препъваха в нежеланието на пазарните играчи да търгуват с тях.

Така някои от инвеститорите се възползваха от печелившата възможност да се освободят от книжата си, в резултат на което бройката на изтъргуваните в двадесет и двете борсови сесии е малко по-висока. Общо 596 379 дяла си прехвърлиха пазарните играчи, което е с 6.38% повече, отколкото през осмия месец на тази година.

И през септември нямаше сделки с акциите на


Корпоративна търговска банка


“БФБ-София” взе решение да бъде удължен до 25 ноември срокът на забраната за сделки с ценните книжа на поставената под специален надзор финансова институция.
Борсата спря търговията с акции на банката до края на септември, след като на 20 юни КТБ поиска от БНБ да я постави под специален надзор.

Но за пореден месец имаше добри новини за акционерите на


Централна кооперативна банка


Цените на книжата й останаха сравнително стабилни и през септември. Освен това добавиха малко стойност и бяха над постигнатите през август, което се отнася и за двете гранични котировки. Иначе търговията ставаше в по-широки рамки - между 1.12 и 1.26 лв. за акция.

Песимистичните настроения обаче се проявиха още в първия ден на месеца, като цената от 1.124 лв. за дял остана най-ниската за деветия месец при 1.083 лв. за август. Следващите борсови дни показаха желанието за промяна и имаше опити за нещо повече. Те се реализираха в средата на месеца - тогава цените за акция на Централна кооперативна банка (ЦКБ) плахо прескочиха над 1.20 лева. А инвеститорите вдигнаха мизата и показаха, че са готови да плащат и по 1.26 лв., за да имат от тези книжа в портфейла си. Тази им котировка обаче си остана най-високата за септември. Тя е с шест стотинки над върховата им стойност през август.

Непостоянството в цените, а и желанието за повече печалби доведоха до повече продажби на тези книжа и до това, че най-високата и най-ниската им цена надскочиха стойностите, постигнати през осмия месец на тази година.

Книжата на кредитната институция отново бяха сред най-ликвидните позиции. В резултат са продадени 381 880 акции срещу 232 206 броя, изтъргувани през август.

Оживлението в средата на септември трая кратко и в последните му търговски дни котировките на банката отново загубиха част от стойността си и затвориха месеца при 1.20 лв. за един брой. По този начин обаче те добавиха още три стотинки към стойността си от края на август. Макар и малък, този ръст все пак донесе повишение и при пазарната капитализация на кредитната институция (с над 3.5 млн. лв.) и тя вече е 135.785 млн. лева. И това означава, че за седемнадесети пореден месец оценката за ЦКБ е над границата от сто милиона. Търговията с книжата на


Първа инвестиционна банка


не успя да зарадва инвеститорите с устойчиво покачване на цените им през септември, каквото имаше през предишните месеци. По тази причина те не успяха да се задържат над ключовите за тях три лева за един брой.

В първата борсова сесия акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) блеснаха с най-високата си котировка за месеца - от 3.201 лв. за един брой, но после се гмурнаха отново надолу и се върнаха към спада, който започна от края на август. Тази сума е с 16 стотинки под цената, която инвеститорите са плащали, за да си набавят от книжата на ПИБ през осмия месец на 2014-а.

Потвърждението на рейтингите на кредитната институция от агенция Fitch Ratings и новината, че ПИБ отново е сред водещите 100 банки в Югоизточна Европа в класацията на SeeNews TOP 100 през 2013 г., не впечатлиха инвеститорите. Те все пак предпочетоха да разпродават, което свали още цената на тези акции. В крайна сметка на 25 септември котировките паднаха и под три лева за една акция, а мъките на инвеститорите спряха при 2.901 лв. за дял - най-ниската цена за септември. Тя се смъкна с 26 стотинки спрямо онези 3.162 лв. през август. Така ПИБ се отличи с най-висок спад между двете крайни котировки на книжата й измежду всички публични банки. А тъй като цената в последната борсова сесия е с двадесет и осем стотинка под тази от края на осмия месец, то и пазарната оценка на банката, естествено, намаля - с 31 млн. лева. Така че на 30 септември борсовите участници са оценили ПИБ на 319.33 млн. лева. Недоволни от цените на акциите на Първа инвестиционна банка, борсовите играчи активизираха продажбите. По тази причина обект на покупко-продажба станаха 213 939 акции.

Едва шест сделки се сключиха с акциите на


Българо-американска кредитна банка


през септември. Най-високата цена добави няколко стотинки към стойността им - до 4.50 лв. за дял спрямо август. Докато минималната цена се запази на същото ниво - 4.25 лева. Шестнадесетте борсови сесии, в които не бяха сключени сделки с акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), са показателни за настроенията на инвеститорите. Все пак за трети пореден месец и в малкото покупко-продажби котировките им бяха над 4 лв. за един брой. Търговията с акциите на БАКБ не беше много активна - общо 2998 от тях смениха собственика си в деветия месец срещу 368 продадени през август.

Най-високата цена за септември се оказа последната за месеца, а тъй като тя е с двадесет и пет стотинки по-висока, и оценката на БАКБ се увеличи. Според борсовите играчи в края на септември тя струва 111.11 млн. лева. И за пореден път през тази година е над границата от сто милиона лева.

Търговията с акциите на ТЕКСИМбанк остана стабилно ниска. Инвеститорите се срещнаха само в два от борсовите дни, а цената в тях беше 1.32 лв. за един брой. Тъй като тя е малко по-ниска от котировката от последния борсов ден в осмия месец на годината, съответно и пазарната оценка на банката се понижи и в края на септември тя е 37.121 млн. лева. Само 560 акции си размениха инвеститорите.

Въпреки понижението на лихвите по банковите депозити тези финансови продукти остават предпочитаната инвестиция у нас. Това обаче и през следващите месеци ще оказва негативно влияние върху другите възможности за умножаване на парите ни като търговията на “БФБ-София”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във